Taasiseseisvusaja suurimast paraadist võtavad osa ka liitlaste üksused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi 93. aastapäevale pühendatud kaitseväe paraad Vabaduse väljakul.
Vabariigi 93. aastapäevale pühendatud kaitseväe paraad Vabaduse väljakul. Foto: Toomas Huik

Tänavu Pärnus peetav iseseisvuspäeva paraad on osalejate arvult taasiseseisvumisaja suurim ning esmakordselt on esindatud ka liitlaste üksused.

Iseseisvuspäeva paraad peetakse tänavu Pärnu keskväljakul 24. veebruaril algusega kell 12, ütles BNS-ile kaitseväe peastaabi pressiesindaja. Paraadil osaleb ligi 1350 kaitseväelast, kaitseliitlast ja sisekaitseakadeemia kadetti ning lisaks liitlaste üksused. Pressiesindaja sõnas, et osavõtjate arvult on paraad taasiseseisvumisaja suurim.

Paraadiks rivistuvad üles kaheksa kompaniid, viis patareid, 11 rühma ja kaks orkestrit. Paraadil on esindatud kõik väeliigid, kaitseväe ühendatud õppeasutused ja lahingukool , staabi- ja sidepataljon, Kalevi pataljon, Vahipataljon, Kuperjanovi jalaväepataljon, Viru jalaväepataljon, Scoutspataljon, suurtükiväepataljon, õhutõrjepataljon, õhuseiredivisjon, logistikakeskus, Kaitseliidu Pärnumaa malev, miinipildujarühm, tankitõrjerühm ja akadeemiline malevkond, sisekaitseakadeemia, kaitseväe orkester, politsei- ja piirivalveameti orkester.

Tänavusel vabariigi aastapäeva paraadil on esmakordselt esindatud liitlaste üksused. Ühendkuningriik on esindatud rühmaga, Ameerika Ühendriigid, Läti, Leedu ja Taani Kuningriik liputoimkondadega. Liputoimkonnaga on samuti esindatud erioperatsioonide üksus.

Esmakordselt võtab paraadist osa ka ajateenijate üksus soomukitel – Kalevi pataljon on esindatud kahe jalaväekompaniiga, neist üks on esimene soomukite alal väljaõppe saanud ajateenijate kompanii.

Paraadi võtab vastu president Toomas Hendrik Ilves, paraadi juhatab kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras ning rivistab Põhja kaitseringkonna ülem kolonelleitnant Rene Brus.

Relvastusest ja tehnikast saab paraadil lisaks käsitulirelvadele näha veel 155- ja 122-millimeetriseid haubitsaid, õhutõrjeraketikomplekse Mistral, õhutõrjekahureid ZU-23-2, tankitõrjeraketikomplekse Milan ja Mapats, 120- ja 81-millimeetriseid miinipildujaid, 90-millimeetriseid tankitõrjekahureid, soomukeid Sisu XA-180 ja XA-188, mobiilset õhuseireradarit Ground Master ja erinevaid lahinguteenindustoetuse sõidukeid.

Plaanide kohaselt sooritavad paraadist ülelennu Eesti õhuväe lennuvahendid ning Balti riikide õhuruumi turvavad NATO hävitajad.

Muusikat teevad kaitseväe ning politsei- ja piirivalveorkester. Pärast paraadi saab sellel osalenud tehnikat näha Keskväljakul näitusel.

Paraadi peaproov korraldatakse Pärnu keskväljakul 23.02 kell 21, samal ajal loetakse Rüütli platsil teater Endla mälestusmärgil ette Eesti iseseisvusmanifest. Sellega meenutatakse 1918. aasta 23. veebruari, mil advokaat Hugo Kuusner luges kadunud teatrimaja rõdult ette Pärnus trükitud manifesti «Manifest kõigile Eestimaa rahvastele».

Eelmise aasta vabariigi aastapäeva paraadist võttis osa ligi 1100  vormikandjat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles