Mullu esitati Eesti vastu Euroopa inimõiguste kohtusse 237 kaebust

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa inimõiguste kohus
Euroopa inimõiguste kohus Foto: SCANPIX

Möödunud aastal esitati Eesti Vabariigi vastu Euroopa inimõiguste kohtusse (EIK) 237 uut kaebust, mis on 64 võrra vähem kui aasta varem.

Vastuvõetamatuks tunnistati ja kohtuasjade nimistust kustutati ainuisikuliselt asju läbivaatava kohtuniku poolt 527 kaebust ja kolmeliikmelise komitee poolt 4 kaebust, 7-liikmelise koja poolt tunnistati vastuvõetamatuks 2 kaebust.

Lisaks tegi EIK 6 sisulist otsust. Kokku tegi EIK 2013. aastal Eesti suhtes 539 lahendit.

Võrdluseks, et 2012. aastal esitati Eesti Vabariigi vastu 301 kaebust ja EIK tegi kokku 277 lahendit (sealhulgas 4 sisulist otsust).

Käesoleva aasta 1. jaanuari seisuga on EIK kokku registreerinud 340 Eesti vastu esitatud kaebust. Aasta varem oli vastav arv 639. Registreeritud kaebus tähendab, et kaebus vastab formaalsetele nõuetele, kuid ei tähenda, et kaebus edastatakse riigile vastamiseks. Enamiku kaebustest tunnistab EIK vastuvõetamatuks enne Eestile vastamiseks saatmist.

2013. aastal esitas valitsus seisukohad 15 uue kaebuse menetluses (2012. aastal edastati 11 uut kaebust). Lisaks küsis EIK ühe Eesti vastu esitatud kaebuse esialgse õiguskaitse korras tagamise otsustamiseks lisainfot, pärast mille saamist otsustas EIK esialgset õiguskaitset mitte kohaldada. 2013. aastal esitatud üheksast esialgse õiguskaitse taotlusest ei rahuldanud EIK ühtegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles