Ansip: Eesti ei vaja maksu mädanenud kartulite ja puuhalgude propagandaks

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viidatakse, et kui Tallinnal jätkub raha propaganda tegemiseks, siis tal nii tulist rahahäda ei ole, et peaks müügimaksuga lisa korjama.
Viidatakse, et kui Tallinnal jätkub raha propaganda tegemiseks, siis tal nii tulist rahahäda ei ole, et peaks müügimaksuga lisa korjama. Foto: Toomas Huik

Peaminister Andrus Ansip kaitses täna riigikogus võimuerakondade ideed kaotada algavast aastast üleriigiliselt paadimaks ja müügimaks, kuna kavandatav Tallinna müügimaks ei ole arusaadav ei tarbijatele ega ettevõtjatele.


Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Peep Aru sillutas peaministrile riigikogu infotunnis müügimaksust rääkimiseks teed küsimusega, kuidas suhtuda kohalikku müügimaksu, mis ühelt poolt on autonoomseks tuluallikaks omavalitsusele, kuid teisalt, Tallinna moodi rakendamisel tekitab ühiskonnas väga palju segadust?

Ansip vastas, et printsiibis võiks kohalikul omavalitsusel olla õigus määrata ka ise maksemäärasid, kuid sellisel kujul, nagu Tallinna linn on kavatsenud müügimaksu rakendada, tuleks müügimaksu suhtuda ühemõtteliselt eitavalt. «Ehk siis see Tallinna müügimaks, nii nagu seda praegu kavandatakse, ei ole arusaadav ei tarbijatele ega ettevõtjatele. Keegi ei saa aru, kuidas hakkab maksu kogumine toimuma, mis on müügimaksuga maksustatud ja mis mitte. Rosinasai on järsku luksuskaup, mida tuleb müügimaksuga maksustada,» rääkis Ansip.

Samamoodi kummaline on peaministri sõnul, et kusagil Peipsil harrastuskaluri käes olev paati tuleb paadimaksuga Tallinnas maksustada, sest kontor, kelle kaudu see liisitud on, asub Tallinnas.

Müügimaks sellisel kujul, nagu teda Tallinnas tahetakse rakendada, ei ole peaministri kinnitusel kohalik maks. «Oma olemuselt ei ole ta mitte mingil juhul kohalik maks, sest pool Eesti müügikäibest toimub Tallinna linnas ja see ei kajasta mitte mingil juhul proportsioone elanike jaotuses, ehk siis paljud Eestimaa elanikud peaks justkui olema sunnitud seda Tallinna kehtestatud müügimaksu kinni maksma. See ei ole regionaalpoliitiliselt õige,» ütles Ansip.

«Tallinn on Eesti üks rikkamaid kohalikke omavalitsusi ja panna nüüd vaesematest Eesti regioonidest inimesed maksma Tallinnale müügimaksu, selleks et Tallinn saaks teha oma suurepärast Tallinna televisiooni või mingit muud, mädanenud kartulite või puuhalgude propagandat, minu meelest ei ole õige. Ehk ma oleksin väga tänulik, kui seadusandja 1. jaanuarist 2011 keelaks ära taolise müügimaksu korjamise, võtaks seadusest võimaluse kohalikul omavalitsusel kasseerida siis müügimaksu või ka paadimaksu,» lisas ta.

Eestis on müügimaks kehtestatud veel Harkus ja Maardus.

Müügimaksu teema tõusis täna riigikogus esile, kui sotsiaaldemokraadid pärisid peaministrilt omavalitsuste rahastamise kohta. Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Eiki Nestor märkis pärast peaministri vastuseid, et tegemist ei olnud tõsise jutuga. Nestori hinnangul ei saa kuidagi mõista, miks tuldi ettepanekuga välja päev enne müügimaksu kehtima hakkamist Tallinnas, kui ometi oli selleks varemgi aega. Ta avaldas lootust, et rahandusminister Jürgen Ligi suudab valitsusele aru pähe panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles