Margelov: Vene poolel on poliitiline tahe piirilepete ratifitseerimiseks

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa föderatsiooninõukogu väliskomisjoni esimehe Mihhail Margelovi sõnul on Vene poolel olemas poliitiline tahe piirilepete kiireks ratifitseerimiseks ning ta ei usu tõrkeid piirilepete ratifitseerimisel.

Eestis visiidil viibiv Margelov ütles täna pärast riigikogu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoniga kohtumist ajakirjanikele, et kuna Venemaal on kahekojaline parlament, siis jõuab lepe kõigepealt riigiduumasse.

«Praegu on piirilepete dokumendid minu teada veel Venemaa valitsuse käes,» lausus ta. Piirilepete ratifitseerimise täpset ajakava Margelov ei prognoosinud.

Kui riigiduuma on piirilepped ratifitseerinud, siis jõuab see föderatsiooninõukogusse ehk Vene parlamendi ülemkotta. Margelovi sõnul kavatseb föderatsiooninõukogu menetleda piirileppeid kiiremas korras.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ütles, et riigiduuma väliskomisjoni esimees Aleksei Puškoviga on olnud juttu sellest, et Eesti ja Vene parlament võiksid menetleda piirilepete ratifitseerimist sünkroniseeritult ning enne lepete ratifitseerimist võiks toimuda riigikogu ja riigiduuma väliskomisjonide kohtumine.

«Valitsus esitab piirilepped riigikogule ratifitseerimiseks eeldatavasti märtsi alguses. Ratifitseerimisprotsess ei tohiks riigikogus kaua aega võtta,» lausus Mihkelson ja lisas, et enne lepete ratifitseerimist kavatseb väliskomisjon tutvuda veel kord piiriäärsete aladega.

Mihkelson sõnas, et peale piirilepingute ootavad riikide vahel läbirääkimist paljud teised kokkulepped. Kohtumisel arutati lisaks piirilepete ratifitseerimise ajagraafikule veel praktilisi küsimusi piirirajatiste ja -taristuga, piiriületuse, kalapüügi, hüdroenergeetika, regionaalse koostöö, turismi ja majandussuhetega seoses.

Välisminister Urmas Paet ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov allkirjastasid teisipäeval Moskvas Eesti-Vene riigipiiri ning Narva ja Soome lahe merealade piiritlemise lepingu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles