HRW: venelased kasutasid Gruusias kassettpomme

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia läänerannikul asuva Phothi sadama töötaja näitab väidetava kobarpommi lõhkemise jälgi majaseinal.
Gruusia läänerannikul asuva Phothi sadama töötaja näitab väidetava kobarpommi lõhkemise jälgi majaseinal. Foto: AFP / Scanpix

Human Rights Watch süüdistab Venemaad paljudes riikides keelatud lennukipommide kasutamises tsiviilelanikkonna vastu õhurünnakute ajal, mida korraldati Gruusia linnadele ja küladele.

Inimõiguslaste andmetel heideti reidide ajal asulatele kassettpomme, mis koosnevad väiksematest laialipaiskuvatest laengutest ning põhjustavad seetõttu laiaulatuslikumaid kannatusi.

HRW koduleheküljel avaldatud teates tõdetakse, et Gruusias hukkus selliste rünnakute tagajärjel ligi tosin inimest ja sai vigastada veel kümneid.

Kassettpomme kasutati teisipäeval rünnakutes Ruisi külale Kareli piirkonnas, samuti Gori linnas, kust olid väed juba taganenud. Pommist paiskunud šrapnell läbis seal muu hulgas ühte Reutersi uudisteagentuuri soomustatud sõidukit.

Goris hukkunu kaheksa inimese seas oli ka hollandi ajakirjanik Stan Storimans, samas kui iisraeli ajakirjanik Zadok Yehezkeli sai raskelt vigastada. Thbilisis opereeritud juut on praeguseks viidud ravile kodumaale.

HRW andmetel kasutati ka kassettpomme või kobarmürske viimati Liibanoni sõja ajal kaks aastat tagasi, kui seal korraldas õhurünnakuid Iisrael. Selle relva kasutamist peetakse eriti vastuvõetamatuks asjaolu tõttu, et sageli jäävad väiksemad lõhkelaengud maapinna kohe lõhkemata ning kujutavad endast tsiviilelanikkonnale ohtu ka hilisemal ajal.

Selle aasta mais nõustusid rohkem kui sada maailma riiki kassett- ehk kobarpommide kasutamise täieliku keelamisega, ent neil läbirääkimistel ei osalenud Venemaa. HRW nõuab sellegipoolest, et see riik lõpetaks tsiviilelanikke valimatult tapva relva kasutamise ning nimetas toimunud rünnakuid solvanguks rahvusvaheliste kogukonna pingutustele vältida humanitaarkatastroofe.

Venemaa kindralstaabi ülema asetäitja Anatoli Nogovitsõni sõnul ei vasta aga süüdistused kassettpommide kasutamisest Gruusias tõele, vahendas Interfax.

Ehkki inimõiguslaste andmetel kasutati rohkem kui sajas riigis keelatud relvi alles selle nädala teisipäeval Goris ja Ruisi külas, küsisid ajakirjanikud täna relvajõudude asejuhilt, kas vastavad tõele väited, nagu oleks Vene armee pruukinud kassettpomme eelmise nädala kolmapäeval, kui suurem konflikt Lõuna-Osseetias seisis alles ees ning vägede pealetungini reedel oli veel kaks päeva aega.

«Ma arvan, et valede ja kompra varud on juba ammendatud. Me ei tarvita neid kassette, selleks polnud vajadust, aga veelgi enam – see ei saanud toimuda kuuendal kuupäeval,» rõhutas kindralpolkovnik Nogovitsõn.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles