E-etteütlusel osales rekordarv inimesi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vikerraadio kutsus kõiki e-etteütlusel osalema
Vikerraadio kutsus kõiki e-etteütlusel osalema Foto: Internet

Vikerraadios tänase emakeelepäeva  puhul korraldatud e-etteütlusel osales ja registreeris oma vastuse seekord rekordarv inimesi, kokku 4309.

Etteütlusi kontrollinud Martin Ehala ja Peeter Pälli kinnitusel näitavad tulemused, et tekst oli raskem kui eelmisel aastal, kuid tulemused on siiski väga head. «Võib öelda, et järjekorras ka neljatuhandes etteütlus on kirjutatud täitsa hea kirjakeelega, keerulistes asjades on muidugi küll eksimusi,» ütles Martin Ehala. «Võrreldes näiteks eelmise aasta nõrgemate kirjutajatega on tänavune üldmulje parem,» lisas Peeter Päll.

Sel aastal saadeti Vikerraadiole kuus sajaprotsendiliselt korrektset etteütlust, kuid e-etteütluse meeskond otsustas pärast helisalvestuse ülekuulamist õigeks lugeda ka lauseosa «et keski mu efektselt kirjutatut ei projitseeri» puhul sõna «muu». Seega lõpparvestuses õigesti vastanute arv veel kasvab.

Kõige kiiremini ja korrektsemalt kirjutasid etteütluse Margot Arula (täiskasvanute kategooria), Averonika Beekmann (filoloogide kategooria, võidab teist korda), Britta Pung (Tallinna 21. kooli õpilane) ja Mihhail Sorokin (muu emakeelega). Parimatele on auhinnaks e-lugerid, samuti saab auhinna õpilaste kategooria võitja emakeeleõpetaja.

Raskeimad kohad

Eesti Keele Instituudi peakeelekorraldaja Peeter Päll tõi kriitilisemate kohtadena Vikerraadio «Huvitaja» saates välja näiteks seda, et «riodejaneirolased» ning «toomashendrikilveslikult» saab kirjutada kaht moodi, kas kõik kokku ja väikese tähega, või ka loetavuse huvides sidekriipsudega: «rio-de-janeirolased» või «toomas-hendrik-ilveslikult» - needki loeti õigeks.

«Samal ajal kui» vahele võis koma panna või ka mitte, see on samuti fakultatiivne, ütles Päll.

Probleeme valmistasid kirjutajatele ka sõnad «efektselt», mille puhul oli näha ka kahe f-iga variante, ning «projitseerima».

Aleksandri koogid võis kirjutada kas nimena suurtähega või kui väikse tähega, siis kõik kokku: «aleksandrikoogid».

«Ameerika avastamised» tuli kirjutada lahku. «Sidekriipsu on vaja vaid siis, kui kontekst nõuab, näiteks «minu Ameerika-avastamised», et ei tekiks kooslus «Minu Ameerika», kuid siin sellist vajadust polnud,» selgitas Päll.

Kokkuvõttes tõi Päll välja, et kõige rohkem eksiti sõnaga «furšett», mille kohta oli väga palju erinevaid versioone.

E-etteütluse korrektset teksti ja tulemusi saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles