Rahvasaadik kaotab palgas 10 eurot ja 14 senti

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu liikmete palk väheneb alates aprillist ametikohast sõltuvalt 10,14 kuni 15,6 eurot, samuti väheneb paari euro võrra saadikute kuluhüvitis ja eluasemekulude hüvitamiseks ette nähtud summa.

Riigikogu liikmete palk muutub seoses kõrgete riigiteenijate kõrgeima palgamäära indekseerimisega. Palgamäära indekseeritakse iga aasta 1. aprillil indeksiga, mille väärtus on 50 protsenti tarbijahinnaindeksi ja sotsiaalmaksu laekumise aastase kasvu aritmeetilisest keskmisest.

Riigikogu pressiesindaja ütles Postimehele, et tänavu aprillist kehtima hakkava indeksi väärtus on 1,025, millest tulenevalt vähenevad veidi riigikogu liikmete palgad ja hüvitised.

Kõige enam ehk 15,6 eurot kaotab palgas riigikogu esimees, kelle palk on alates 1. aprillist 5330 eurot. Riigikogu aseesimeeste ning komisjonide ja fraktsioonide esimeeste palk väheneb 13,26, komisjonide ja fraktsioonide aseesimeestel 11,7 ning riigikogu lihtliikmetel 10,14 eurot. Kolm eurot ja neli senti väheneb tööga seotud kulude hüvitamiseks ette nähtud summa ning kaks eurot ja kolm senti eluasemekulude hüvitis.

Riigikogu liikmetele hakkas uus palgasüsteem kehtima 2012. aastal. Sellest ajast moodustub saadikute palk mitte enam keskmise palga, vaid palgamäära alusel, mida korrutatakse kindlaksmääratud koefitsiendiga. Kõrgeimaks palgamääraks on seaduse järgi 5200 eurot, mida indekseeritakse iga aasta aprillis. Riigikogu liikmete palka mõjutab indekseerimine eelmisest, teistel riigiteenijatel aga alates järgmisest aastast.

2012. aastast kuni mullu kevadeni oli riigikogu esimehe palk 5200, aseesimeestel ning komisjonide ja fraktsioonide juhtidel 4420, komisjonide ja fraktsioonide aseesimeestel 3900 ja lihtliikmetel 3380 eurot. Eelmise aasta aprillis toimunud indekseerimise järel tõusis parlamendi esimehe palk 5346, aseesimeestel ning komisjonide ja fraktsioonide esimeestel 4544, komisjonide ja fraktsioonide aseesimeestel 4009 ning riigikogu lihtliikmetel 3475 euroni.

Tänavu aprillist hakkab riigikogu esimees saama 5330, aseesimehed ja fraktsioonide-komisjonide juhid 4531, fraktsioonide ja komisjonide aseesimehed 3998 ning riigikogu lihtliikmed 3465 eurot kuus.

Kohtunikele hakkas kõrgete riigiteenijate ametipalkade seadus kehtima mullu juulis ning ülejäänud kõrgetele riigiteenijatele selle aasta alguses. Nendest saavad praegu kõrgeimat palka president, peaminister ja riigikohtu esimees, kelle ametipalga koefitsient on 1,0 ja palk seega 5200 eurot.

Riigikontrolöri, õiguskantsleri, riigikohtu liikmete, ministrite ja riigisekretäri palk on 4420, ringkonnakohtu kohtunikel 3900, maa- ja halduskohtu kohtunikel 3380 ning riiklikul lepitajal ja võrdõigusvolinikul 2860 eurot. Eesti Panga nõukogu esimees teenib aasta algusest 1820 ja nõukogu liikmed 1300 eurot kuus.

Peale kõrgete riigiteenijate töötasu mõjutab seadus parlamendiliikmete ametipensione, mis on seotud riigikogu liikme palgaga, ning muid ametipensione, mis sõltuvad seaduses nimetatud palkadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles