Valga linn plaanib lammutada sada kortermaja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahajäetud hoone Valgas
Mahajäetud hoone Valgas Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga linnavalitsus kavatseb korrastada linnaruumi, mille käigus plaanitakse lammutada 100 kasutult seisvat ja lagunenud maja ning muuta nende alused krundid haljasaladeks.

«Lagunevad elamispinnad seisavad reeglina tühjalt ja neid ei ole vaja,» ütles BNS-ile Valga linnamajandusameti juhataja Urmas Möldre. «Saja maja peale leidsime me ainult kaks sellist, kus on ühistu.»

Likvideeritavates majades elavad inimesed on kavas koondada kesklinnas muinsuskaitsealal asuvatesse hoonetesse. «Me tahaksime seda teha etappide kaupa: 3-4 maja korda teha ja kümmekond maja ära lammutada. Juriidiliselt on see äärmiselt keerukas protseduur, sest kõigil lammutatavatel pindadel on omanikud,» ütles Möldre.

«Väga paljudes korterites elavad üksikud inimesed, kellel pigem oleks parem elada kvaliteetsel elamispinnal. On rida kinnistuomanikke, kes arvavad, et neil on suur varandus, aga tegelikult on see neile hoopis koormaks, sest nii heakorra- kui turvalisusnõuete täitmine nõuab raha,» rääkis Möldre.

Mai jooksul plaanib linnavalitsus viia läbi eluruumide kaardistamise, mis annaks ülevaate korterite asustusest ning sellest, milline on majade kasutusotstarve ja kas see vastab ehitusregistri andmetele. Et linna eelarve kõiki projektiga seonduvaid kulutusi ei kata, ootatakse uue eurorahastusperioodi algust.

Tegemist on valdavalt puithoonete, väikest tüüpi kortermajadega, milles on 4-16 korterit. Kasutult seisma jäänud paneelmaju on valimis ainult 2.

Valga linna elanike arv on viimase 25 aasta jooksul vähenenud 4000 võrra ligi 14 000 elanikuni ja pole näha, et see arv lähiajal suureneks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles