Taani kaitseminister lendab järgmisel nädalal Ämarisse

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani välisminister Martin Lidegaard (vasakul) koos kaitseministri Nicolai Wammeniga.
Taani välisminister Martin Lidegaard (vasakul) koos kaitseministri Nicolai Wammeniga. Foto: SCANPIX

Taani kaitseminister Nicolai Wammen lendab järgmisel laupäeval Ämari lennubaasi Eesti kaitseministri Sven Mikseriga kohtuma.

Kaitseministritel on plaanis arutada Ukraina sündmusi, Eesti ja Taani vahelise kaitsekoostöö küsimusi ning kohtutakse Ämari lennubaasis tegevust alustanud Taani õhuväelastega.

Kaitseministeeriumi andmetel teeb Wammen siin vaid lühikese ühepäevase visiidi. «Taani kaitseminister maandub Taani riigi lennukiga Ämarisse, seal toimub kaitseministritel omavahel kohtumine, külastatakse Ämari lennubaasi, süüakse koos lõunat ja pärast seda lendab kaitseminister sealtsamast Ämarist koju tagasi,» ütles kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja asetäitja Peeter Kuimet.

Mikser on ka varem Taanis ministriga kohtunud. Wammeni jaoks on see aga esimene Eesti külastus kaitseministrina.

Eestit ja Taanit seovad tihedad kaitsealased sidemed juba 1990. aastatest. Taani toetas tollal tugevalt Balti riikide saamist NATO liikmeks ning käivitas mitmeid koostööprojekte Eesti, Läti ja Leedu kaitsevägede väljaarendamiseks.

Taani instruktorite juhtimisel õpetati välja Balti riikide ühine jalaväepataljon BALTBAT, samuti koolitasid taanlased esimesi Eesti rahuvalvajaid ning ka Eesti kaitseväe üks esimesi välismissioone 1995. aastal Bosnias toimus Taani üksuse koosseisus.

Samuti koordineeris Taani Balti riikide ühise staabikolledži Balti Kaitsekolledži käivitamist Tartus 1999. aastal ning ka kaitsekolledži esimeseks ülemaks oli Taani brigaadikindral Michael Clemmesen.

2000. aastatel on Taani instruktorid toetanud Eesti 1. jalaväebrigaadi väljaarendamist ja koolitamist, samuti on Eesti 1. jalaväebrigaad alates 2009. aastast seotud Taani diviisiga, mis on Taani maaväe suurim väekoondis.

Eesti kaitseväelased on kõrvuti Taani üksustega teeninud Lõuna-Afganistani ohtlikus Helmandi provintsis.

Samuti on Taani olnud üks aktiivsemaid panustajaid Balti riikide õhuturbemissiooni – Taani hävituslennukid F-16 on Balti riikide õhuruumi käinud turvamas nelja rotatsiooni käigus 2004., 2009., 2011. ja 2013. aastal.

30. aprillist alustavad neli Taani hävitajat F-16 ka tegutsemist Ämari lennubaasis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles