Terras: lisaks USA sõduritele võiks Eestisse tulla sakslased

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras Lennart Meri konverentsil Tallinnas.
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras Lennart Meri konverentsil Tallinnas. Foto: Erik Prozes / Postimees

Kui NATO otsustab lähiajal maaväeüksuste saatmise üle Baltimaadesse ja Poolasse, võiks Eesti vastu võtta Saksa sõdureid, pakkus kaitseväe juhataja, kindralmajor Riho Terras täna Lennart Meri konverentsil Tallinnas.

«Ma olen nõus (USA suursaadiku Douglas Lute’iga – toim.), et oluline on märk, et siin ollakse kohal. Sõdurite arv ei ole oluline, märk on. Aga minu mure on see, et meil oleks vaja mitte ainult Ameerika lippe, meil oleks vaja ühtset lippu. Saksa Bundeswehr peaks siin olema ja seda saaks NATO teha,» ütles Terras paneeldiskussioonil Radissoni hotellis.

Kaitseväe juhataja ettepanek oli vastuseks küsimusele, mida Eesti enim NATO-lt vajab.

«Venemaa saab aru metallist. Nende jaoks ei ole jõud küberkaitse, vaid tankid. Kui me ei täida auke oma turvalisusega siis täidavad nemad,» kirjeldas Terras.

Kaitseväe juhataja sõnul on Venemaa võtnud üle Lääne sõjalise mõtlemise, õppinud Iraagi ja Afganistani kogemustest ja kasutab ebakonventsionaalset sõda, kus annektsiooni viivad läbi eraldusmärkideta «rohelised mehikesed».

«Väike roheline mehike on riigile esimene oht. Meie peame olema valmis välja panema rohkem oma rohelisi mehi, kes oleks paremini varustatud. Me oleme viimastel aastatel palju investeerinud sellesse, et tulla toime ebakonventsionaalsete ohtude tõrjumisega. Kui esimesed rohelised mehed saabuvad Narva, siis me peame olema valmis tegema otsuseid, et esimene roheline mees tapetakse teine enam siia ei tuleks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles