Galerii: USA õhudessantkompanii saabus Ämarisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pärastlõunal saabus kahe lennukiga Ämari lennubaasi Ameerika Ühendriikide maaväe 173. õhudessantbrigaadi kompanii, mis osaleb suurõppusel «Kevadtorm» ja jääb pärast seda Eestisse.

Kahest lennukist marssisid puhkpilliorkestri saatel välja ligi sada USA langevarjuüksuse «taevasõdurit».

Ülejäänud neist saabusid Eestisse juba varem, et kompanii tulekuks ettevalmistusi teha. Nüüd on Eestis brigaadi kommunikatsioonijuhtide sõnul 120 kuni 150 USA õhudessantväelast.

Mehed tulid kohale otse NATO püsivast baasist Itaaliast Veneto piirkonnast.

Eesti päiksepaisteline ilm manas nende nägudele naeratuse. «Siin on täiuslik! Itaalias oligi liiga palav,» ütles sõdur Dwayne Steppe, kuigi ükski Postimehega rääkinud sõdur ei osanud öelda, kui kauaks nad siia tegelikult jäävad.

Nad teavad vaid seda, et hakkavad koos eestlastega treenima ja et eesmärk on üksteiselt õppida.

Ka Virginiast pärit 23-aastane maaväelane Andrew Rodriguez ütles, et ameeriklased ei tulnud siia kedagi kontrollima, vaid ainult koos harjutusi läbi viima. «Me oleme kõik nii elevil! Enamik meist ei ole varem Eestis käinud.»

Üksuse vastuvõtukõnes ütles president Toomas Hendrik Ilves, et eestlaste ja ameeriklaste vahel on alati head suhted olnud. «Teie siin nägemine on väga oluline ja võimas. Te teete ajalugu!»

Ilvese järel võttis sõna Ameerika Ühendriikide suursaadik Eestis Jeffrey Levine, kes rõhutas taaskord, et ameeriklased on siin vaid selleks, et koos õppida. «Taevasõdurid!» hüüdis ta kõne lõpuks. «Lõpuni välja!» hüüdis üksus vastu kui ühest suust.

Koos üksusega saabus Eestisse USA Euroopa maavägede ülema asetäitja kindralmajor Richard C. Longo, kes tunnustas Eestit kaitseväe arendamise eest ka majanduslikult raskel ajal.

USA kompaniil oli vastas Scoutspataljoni kompanii.

Rõivas: Eesti on kindlalt NATO vihmavarju all

Peaminister Taavi Rõivase sõnul demonstreerib NATO suurem kohalolek Eestis NATO heidutuse tõsiseltvõetavust.

«Eesti on kindlalt NATO vihmavarju all ja meie regiooni julgeolek on osa kogu NATO julgeolekust. Tänan meie Ameerika Ühendriikide liitlasi ja NATO partnereid pühendumise ja ustavuse eest kollektiivkaitse põhimõtetele,» ütles Rõivas.

Peaministri sõnade kohaselt peab koostöö heidutuse tugevdamiseks jätkuma ning liitlaste nähtav kohaolek peab muutuma püsivaks.

Ameerika Ühendriikide 150-liikmeline kompanii hakkab roteeruma teiste USA üksustega, selline kohalolek jääb Eestisse praeguste plaanide kohaselt vähemalt aasta lõpuni.

Kokku on USA Balti riikidesse ja Poola saatnud umbes 600 sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles