Lipand: avalikus kohas alkoholi joomise lubamine toob traumade järsu tõusu

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Lipand.
Andrus Lipand. Foto: Laura Oks

Eesti Tubaka ja Alkoholikahjude Vähendamise Koda (ETAK) taunib avalikus kohas alkoholi joomise lubamist. Noortele ei tohi anda sõnumit, et alkoholi tarvitamine on meie ühiskonnas sallitav ja normaalne, leiab koda.

ETAK viitab hiljuti valitsuse heakskiidu saanud alkoholi rohelisele raamatule, milles on järgmised read: «Eesti ühiskonnas on probleem ühiskonna soosiv suhtumine alkoholitarvitamisse ning riik peaks võtma liidrirolli suhtumise muutmises».

«Tegelikkus on vastupidine – seadusemuudatuse, millega lubatakse avalikes kohtades, laste ja noorte silma all alkoholi juua, algatas valitsus,» toob ETAK välja.

Tervisespetsialistide, arstide, lastekaitsjate ettepanekud piirata alkoholireklaami ja -müüki, põrkuvad sageli poliitikute vastuseisule, kes väidavad, et piirangud noori alkoholist eemale ei hoia ja paremini mõjutab täiskasvanute eeskuju ning ühiskonna hoiak. «Alles mõne nädala eest vestlesime teemal minister Urmas Kruusega, kes pidas kõige tähtsamaks just noortele hea eeskuju andmist,» ütles ETAK-i juhatuse liige Andrus Lipand. «Nüüd siis näevad lapsed neid «häid» eeskujusid nii tänaval kui pargis,» lisas Lipand.

«Alkoholi kasutamise lubamine avalikes paikades toob prognostiliselt endaga kaasa suurenenud alkoholi kasutamise just noorte hulgas, traumade jt terviserikete esinemissageduse tõusu, tervishoiu- ja sotsiaalkulutuste ja õigusrikkumiste kasvu ning alkoholist johtuva suremusnäitajate tõusu. Kas valitsuse ja riigikogu liikmed on valmis isiklikult võtma vastutuse nimetatud seadusemuudatusest tulenevate kahjude eest ja need hüvitama?» küsib ETAK.

1. juulist jõustub korrakaitseseaduse säte, mis lubab mõningate mööndustega alkoholi avalikus kohas tarbida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles