Tasuline piiriületus kõiki probleeme ei lahenda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirijärjekord Narvas
Piirijärjekord Narvas Foto: Mihkel Maripuu

Täna hommikul Narva piiriületuse maksutava lepingu allkirjastanud siseminister Marko Pomerants ja Narva linnapea Tarmo Tammiste nentisid, et uus kord kaotab järjekorrad linnast ja kiirendab Venemaal töötavate eestimaalaste ning Vene turistide piiriületust. Alles jäävad kütusevedajad ja veokijuhtide järjekorrad linna piiril ootealale pääsemiseks.


Tammiste märkis, et ehk tuleb juba enne aasta lõppu uude korda täiendusi teha, põhjuseks tõi ta fiktiivsete Venemaa töötõendite ohu. «Inimmõistusel pole piire,» kommenteeris linnapea inimeste leidlikust eelisjärjekorda pääsemiseks, et rohkem kütust ja teisi aktsiisikaupu üle tuua.

Linnapea tõi varasemast kogemusest näiteks ka väikelaste rendi, mis tähendas, et piiripunkti ootealale mindi väikese lapsega, kes siis enne tegelikku piiriületust tema vanematele tagastati.

«Praktika on tõe kriteerium. Püüame eelisjärjekorda saajate nimekirja kiiresti paika saada, et võimalikult vähe võimalusi kaaskodanike petmiseks jääks,» kommenteeris minister Pomerants.

Allkirjastatud lepingus on sees punkt, et siseministeerium edastab linnale nimekirja Eestis elavatest, ent Venemaal töötavatest isikutest. Neil ning Schengeni alal seaduslikult viibivatel välismaalastel on õigus piiri ületada eelisjärjekorras.

Eestist Venemaale sõitja ei pea päevi piiril passima. Sõiduautod saab varem telefoni või e-kirja teel registreerida, misjärel öeldakse kohe piiriületuse ligikaudne aeg.

Autojuhile antakse SMSi teel teada, kui tema piiriületuseni on jäänud 100 ja 30 sõidukit. Samuti teatatakse juhtidele ootamatutest muutustest. Järjekorda võib kohta kaotamata hilineda kuni kolmveerand tundi.

Tammiste sõnul oli täna hommikul virtuaalses piirijärjekorras 2600 sõiduautot, ooteplatsil neist umbes 10.

Linnapea ütles, et virtuaalse järjekorra hoidmine ja haldamine on omaette küsimus ning samuti kulukas. See on üks piiriületuse eelteenustest, mida uue korraga rahastatakse.

Veoautodele kehtib elav järjekord, neid ette registreerida ei saa.

Minister lisas, et väljatöötamisel on püsilahendus kõikidel suundadel, mis tagaks autojuhtidele puhketingimused ja ühetaolise süsteemi piiriületusteks. See loodetakse ellu viia järgmisel aastal. 2011. aastal peaks valmima uus suur ooteala Sillamäel, mis kaotaks Narva linna piirilt veokijärjekorrad. Seal saaks juhid puhata, ilma et nad peaks pidevalt autosid edasi liigutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles