Briti hävitajad saadeti Balti õhuruumi lähedal lennanud Vene sõjalennukitele vastu

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Su-27 hävitaja (üleval) koos Briti hävitajaga Typhoon 17. juunil Balti õhuruumi lähedal
Vene Su-27 hävitaja (üleval) koos Briti hävitajaga Typhoon 17. juunil Balti õhuruumi lähedal Foto: SCANPIX

Suurbritannia teatas kolmapäeval, et saatis päev varem Typhoon-tüüpi hävitajad Balti riikide õhuruumi lähedal lennanud seitsmele Vene sõjalennukile vastu.

NATO ametniku sõnul olid Vene lennukid relvastatud ja NATO õhuruumi läheduses, vahendas Reuters. Ametnik märkis, et lennukid lendasid plaaniväliselt ja ei kasutanud transpondereid, mistõttu olid nad nähtamatud tsiviilõhusõidukitele.

Rahvusvahelises õhuruumis lennates peavad sõidukid teatud tingimusi täitma. Näiteks kindla lennuplaani järgi sõitma ja transponderiga vastama, et lennukit identifitseerida.

Briti kaitseministeerium ütles, et saatis hävitajad välja teisipäeval pärast seda, kui rahvusvaheliste vete kohal Balti õhuruumi läheduses tuvastati neli erinevat lennukite gruppi. Ministeeriumi andmetel oli Vene lennukite hulgas Tupolev Tu-22 pommitaja, neli Su-27 hävitajat, radarilennuk Beriev A-50 ja transpordilennuk An-26.

«Typhoonid jälgisid Vene lennukeid ja saatsid neid nende teekonnal,» seisis ministeeriumi teates. Briti kaitseministeeriumi hinnangul tegid õhusõidukid treeninglendu.

11. juuni õhtul kell 22.11 sisenes Eesti õhuruumi Venemaa relvajõududele kuuluv transpordilennuk IL-76, pärast südaööd kell 00.53 sisenes Eesti õhuruumi teine IL-76. Mõlemad lennukid liikusid Kaliningradist Pihkva suunas, sisenesid Eesti õhuruumi Vaindloo saare piirkonnas umbes poolteise meremiili sügavuselt ning viibisid Eesti õhuruumis alla minuti. 12. juunil lendasid NATO hävitajad neljal korral Läti õhuruumi lähedale sattund Vene sõjalennukitele vastu.

Läti peaminister ütles esmaspäeval, et Vene sõjalennukite kasvav aktiivsus on Moskva hirmutamistaktika.

Viimastel nädalatel sagenenud vahejuhtumid võivad olla seotud ka Venemaa õppustega Kaliningradis, mida Moskva enda sõnul vastuseks NATO harjutustele korraldab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles