USA kindral: Vene väed lahkuvad liiga aeglaselt

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Venemaale naasnud tankikolonn.
Eile Venemaale naasnud tankikolonn. Foto: AFP / Scanpix

USA kindral John Craddock kritiseeris Vene vägede aeglast lahkumist Gruusia territooriumilt.


«Kui nad üldse liiguvad, siis teosammul,» ütles NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja kindral John Craddock Reutersile Thbilisi lennujaamas humanitaarabi transportinud USA sõjaväelennuki saabudes.

Craddocki kinnitusel lahkuvad ainult vähesed Vene väeüksused ja ka need väga aeglaselt.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov kinnitas eile pärast kohtumist Süüria presidendiga, et Vene väed on lahkunud juba mitu päeva, kuid nende väljatõmbumist pole lihtsalt märgatud.

Venemaa kaitseministeerium lubas Gruusia territooriumil olevad väeüksused Lõuna-Osseetiasse tagasi tõmmata reedeks, mida kinnitas eile ka Venemaa esindaja ÜRO juures Vitali Tšurkin.

«22. augusti õhtuks tõmbame väed kontrolljoonele,» ütles Venemaa kindralstaabi juhataja asetäitja Anatoli Nogovitsõn Moskvas Venemaa telekanalile antud intervjuus, vahendas CNN News.

Eile kinnitas Venemaa kaitseminister Anatoli Serdjukov, et vägede väljaviimist alustatakse Eesti aja järgi kell 5.00, kuid siiani puuduvad teated ulatuslikumast Vene vägede liikumisest Gruusia territooriumil.

Venemaa maavägede komandör Vladimir Boldõrev teatas eile õhtul Interfaxile, et rahuvalvajaid toetanud üksused viiakse Gruusiast Venemaa territooriumile kümne päeva jooksul.

Serdjukovi kinnitusel jäävad 500 Vene rahuvalvajat Lõuna-Osseetiat ümbritsevasse puhvertsooni, mida ta nimetas vastutustsooniks, et tagada piirkonna turvalisus ja hoida ära uus verevalamine.

«Mingeid puhvertsoone ei tule. Me ei ole nõus mingite puhvertsoonidega. Me ei luba iial midagi sellist,» ütles Gruusia president Mihhail Saakašvili, kelle kinnitusel on Vene väed kindlustanud oma positsioone Gruusia territooriumil, vahendas BBC News.

Reutersi andmetel lõikab puhvertsoon läbi strateegiliselt olulise maantee, mis ühendab Gruusia ida- ja lääneosa ning on oluline transiiditee.

«Vastutustsooni lõunapiir läbib maanteed Agara ja Šavešebi küla lähedal,» kinnitas Gruusia reintegratsiooniminister Temur Iakobašvili, kelle sõnul rikub see relvarahukokkulepet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles