Eestlased allutati Afganistanis uuele väejuhatusele

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväelased Afganistanis.
Eesti kaitseväelased Afganistanis. Foto: Kaitseväe peastaap

Seoses senise koalitsioonijõudude Lõuna Regionaalse Väejuhatuse kaheksjagamisega allutati Eesti kontingent Afganistanis uuele väejuhatusele.

Täna viisid koalitsioonijõudude esindajad Afganistanis Helmandis Camp Leatherneckis läbi tseremoonia, millega senine Lõuna Regionaalne Väejuhatus jagati kaheks.

Alates 14. juunist on Helmandi väekoondis, mille alluvuses teenivad ka Eesti kaitseväelased, allutatud Edela Regionaalse Väejuhatusele (Regional Command South-West). Varasemalt kuulus brittide juhitud väekoondis Lõuna Regionaalse Väejuhatuse (Regional Command South) koosseisu.

«Meie jaoks ei tähenda esialgu uue juhatuse alluvusse minek erilisi muudatusi. Eesti jalaväekompanii oli Briti Helmandi väekoondise osa ja jääb selle koosseisu edasi. Muudatus hõlmab endas lõuna regiooni juhtimise jagamist kaheks, kus varem juhiti kuue Afganistani lõunaprovintsi operatsioone Kandaharist, nüüd aga hakatakse Helmandi ja Nimruzi operatsioone juhtima Camp Bastioni kõrval asuvast Camp Leatherneckist,» ütles Eesti kontingendi ülem kolonelleitnant Riho Ühtegi. «Lõuna Regionaalse Väejuhatuse jagamine kaheks loob paremad võimalused keskenduda eraldi kahele sõjaliselt kõige raskemale provintsile, Kandaharile ja Helmandile.»

Edelaregioon allub Ameerika Ühendriikide merejalaväe MEF I (Military Expeditionary Force) ülemale kindralmajor Richard P. Mills’ile. Uue väejuhatuse vastutusalale jäävad Helmandi ja Nimruzi provintsid. Helmandi väekoondis jääb teenima Helmandi provintsi keskossa Lashkar Gah ja Nad e Ali piirkonda, mis kattub ka Ühendkuningriigi poolt juhitava provintsi ülesehitusmeeskonna piiridega. Eestlaste alluvusvahekord ja vastutusala jäävad samaks.

Eesti kontingent Afganistanis koosneb jalaväekompaniist, logistilisest toetuselemendist, lähikaitsemeeskonnast ja staabiohvitseridest. Alates mai keskpaigast tagab Helmandi provintsis patrullbaasi Wahidi ümbruses kohalikele elanikele turvalist elu jalaväekompanii Estcoy-10, keda toetab Camp Bastionist logistiline toetuselement NSE-9.

Lisaks Ameerika Ühendriikide, Ühendkuningriigi ja Eesti kaitseväelastele teenivad uue väejuhatuse koosseisus veel taanlased ja grusiinid, ühtekokku ligi 27 tuhat sõjaväelast.

Lõuna Regionaalne Väejuhatus jääb Ühendkuningriigi alluvusse ja selle vastutusala hõlmab endas Kandahari, Zabuli, Uruzgani ja Daykundi provintse.

Eesti kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles