Homme Postimehes: India prokurör kiusab laevakaitsjaid

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjad Chennais.
Laevakaitsjad Chennais. Foto: Tairo Lutter

Viimase paari nädala jooksul on India kohtusüsteem suutnud Chennais viibivate laevakaitsjate närvid pingule tõmmata, sest prokurör pole ilmunud kohale istungitele, kus peaks arutlusele tulema piraadiküttidele esitatud süüdistustest loobumine.

«Istungid on poisid närvi ajanud. 10. juuni istung lükati edasi, kuna süüdistaja ei ilmunud kohale. Eelmisest istungist oli möödunud poolteist kuud. Olime kõik, nii pered, kui mehed täies lootuses, et me vabastavat otsust kuuleme ja nördimus oli suur,» rääkis kaheksa kuud Indias viibinud laevakaitsja Lauri Aderi ema Maret Veikat. «Mul taastus küll kohe reaalne mõtlemine, et polnudki ju veel miskit loota, aga pinge all oleva seltskonna maharahustamine on raske.»

22. aprillil arutas Tamil Nadu ülemkohus Madurais laevakaitsjate vastu esitatud süüdistustest loobumist. Mingit otsust ei tehtud ning arutelu pidi jätkuma juuni alguses.

«12. juunil toimus istung kuhu süüdistaja jälle ei ilmunud. Kohus kuulas ära kaitsja argumendid. Süüdistaja väidete kuulamine lükati 17. juunile,» ütles Veikat. «Teisipäeval esialgu süüdistaja kohtusse ei ilmunud, kuid kohtuniku nõudel siis toodi kohale. Süüdistaja palus pikendust. Kohus lükkas arutelu Jaanipäevale, 24. juunile.»

Aprilli algul vanglast vabanemisel tekkinud rõõm on 14 eestlasel praeguseks lahtunud. Nad elavad hotellis, kuid nende tööandja AdvanForti sõnul keelduvad kindlustusfirmad väljamakseid tegemast, mistõttu pole võimalik 34 laevakaitsja hotelliarvet tasuda. Olukorra on veel keerulisemaks muutnud see, et hotell esitas Madurai ülemkohtusse taotluse, millega nõutakse süüdistustest loobumise menetluse peatamist kuni arve on tasutud. AdvanFort lubas selle neljapäeval või reedel ära maksta, kuid täna pärastlõunaks polnud seda veel tehtud.

Pikemalt loe homsest Postimehest!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles