Estcoy-10 ülem hindab kompanii senist teenistust kõrgelt

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estcoy-10 patrullkäigul.
Estcoy-10 patrullkäigul. Foto: Kaitseväe peastaap

Alates maikuust Lõuna-Afganistanis teeniva Eesti jalaväekompanii Estcoy-10 ülem major Meelis Jõemaa hindab oma meeskonna teenistust kõrgelt, kuid nendib samas, et tööd on veel palju teha.

Jõemaa sõnul on üksuse peamiseks ülesandeks olnud julgeoleku hoidmine ja laiendamine, et turvaline ala ulatuks kompanii vastutusala piirideni.

Esimese kahe teenistuskuu jooksul Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude koosseisus Helmandi provintsis Wahidis on Estcoy-10 on oma vastutusala kitsaskohad selgeks teinud ja kohalikega hea kontakti saavutanud. Kohalikele elanikele ja koalitsioonijõududele on turvaline praeguseks pool eestlaste vastutusalast.

«Kompanii on väga hästi hakkama saanud ja sisse elanud, kogenud mehed on uutele heaks eeskujuks ja nõuandjaks. Selle taga on näha pühendumust ja meeskonnavaimu,» ütles major Jõemaa. «Ootan meeskonnavaimu püsimist ka järgnevatel teenistuskuudel. Kui mehed on vaimselt ja füüsiliselt vastupidavad, siis ei murra neid ka ees ootav aasta kuumim aeg.»

Suurimaks ohuks kohalikele elanikele ja koalitsioonjõududele on jätkuvalt isevalmistatud lõhkekehad, aga samavõrd ka rünnakud käsitulirelvadest. Mässulised on suve tulekuga aktiviseerunud, kasutades ära maastiku rohelisemaks muutumist, mis annab neile head varjevõimalused.

Esimese teenistuskuu jooksul tegi kompanii kahjutuks kaheksa isevalmistatud lõhkekeha ning leidis ühe isevalmistatud lõhkekehade tegemiseks vajaminevate materjalide peidiku, mis sisaldas endas 50 kilogrammi lõhkeainet ja 200 kilo lõhkeainesegu valmistamiseks vajaminevat väetist. Isevalmistatud lõhkekehade kahjutuks tegemisega on ära hoitud mitmed rünnakud rahumeelsete elanike ja koalitsioonijõudude vastu.

Eesti kontingent Afganistanis koosneb jalaväekompaniist, logistilisest toetuselemendist, lähikaitsemeeskonnast ja staabiohvitseridest ning teenib NATO operatsioonil Lõuna-Afganistani Helmandi provintsis Ühendkuningriigi juhitava Helmandi väekoondise koosseisus.

Alates mai keskpaigast tagab Wahidi ümbruses kohalikele elanikele turvalist elu jalaväekompanii Estcoy-10, keda toetab Camp Bastionist logistiline toetuselement NSE-9.

Kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles