Reinsalu: põlvkonnavahetus on poliitikas täiesti normaalne

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu
Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu Foto: Peeter Langovits / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe Urmas Reinsalu sõnul on IRLi aseesimehe ja kauaaegse riigikogu esimehe Ene Ergma otsus poliitikast lahkuda täiesti normaalne ning loomulik põlvkonnavahetus on erakonna jaoks hea ja tervislik.

«See on normaalne, et inimesed tulevad poliitikasse, annavad oma panuse ja kui nad leiavad, et nüüd on mõistlik joon alla tõmmata, siis nad lähevad poliitikast minema. Selline käitumine on igati ratsionaalne ja ma arvan, et Ene Ergma on andnud Eesti poliitikale juurde tervet mõistust ja inimlikkust,» ütles Reinsalu Postimehele.

Tema sõnul tulevad erakonna seest asemele uued ja  targad naised, kelle nõustamisele ja abistamisele annab mentorina oma panuse kindlasti ka Ergma.

Reinsalu tõdes, et Ene Ergma on esimene naine Eesti poliitikas, kes on jõudnud niivõrd kõrgele positsioonile, kui seda on riigikogu esimehe amet. «Tasub meenutada ka seda, et tal jäi kukenokatäis, sisuliselt kaks häält puudu sellest, et ta oleks valitud Eesti esimeseks naispresidendiks,» lausus ta.

Ene Ergma on praegu Isamaa ja Res Publica Liidu aseesimees. Kas Ergma peaks jääma sellele kohale praeguse juhatuse koosseisu volituste lõpuni, on Reinsalu sõnul Ergma enda otsustada. IRL valis juhatuse praeguse koosseisu selle aasta alguses kaheks aastaks. Seega kehtivad Ergma volitused IRLi aseesimehena 2016. aasta alguseni.

«Ei ole mingit juriidilist kohustust, et erakonna aseesimees peaks olema riigikogu liige või minister. Erakonna aseesimeheks jäämine on Ene enda otsustada ja ükskõik, millise otsuse ta langetab, ma olen kindel, et ta teeb targa valiku,» lausus ta.

Reisalu sõnul on enesestmõistetav, et Ergma jääb tegevpoliitikast lahkumise järel IRLi liikmeks.

«IRLis on 10 000 inimest ja see ei tähenda, et nad on kõik tegevpoliitikas. Osad neist on kutseliselt poliitikas, osad soovivad kutseliselt poliitikasse tulla ja osad astuvad kutselisest poliitikast kõrvale. Peale tulevad uued tegijad. Koosseisu voolavus erakonnas loomuliku põlvkonnavahetuse teel on igati hea ja tervislik,» lausus ta.

Ergma ütles täna Postimehele, et ta ei kavatse järgmise aasta märtsis toimuvatel riigikogu valimistel enam kandideerida ja ta lahkub poliitikast.

1944. aastal sündinud Ergma tuli poliitikasse 2002. aastal IRLi astudes ning on riigikogus olnud X, XI ja XII koosseisus, sellest enamiku aja riigikogu esimehe ametis. Viimastel riigikogu valimistel 2011. aastal kogus Ergma 3873 häält, 2007. aasta valimistel 3979 häält, 2003. aastal 979 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles