Ministeerium: võidusamba probleemid on tavapärased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas.
Vabadussõja võidusammas. Foto: Peeter Langovits

Kaitseministeeriumi asekantsler Martin Hurt tõdeb Vabadussõja võidusamba probleeme analüüsivas kokkuvõttes, et monumendi juures avamise järgselt ilmnenud ehituslikud probleemid on tavapärased vaegtööd, mida on võimendanud avalikkuse tähelepanu.

«Nii monumendi autorid, TTÜ eksperdid kui ka kaitseministeeriumi infrastruktuuri osakond on arvamusel, et Vabadussõja võidusamba juures avamise järgselt ilmnenud ehituslikud probleemid ja vaegtööd ei ole fundamentaalsed ega vaja monumendi kunstilise ja ehitusliku lahenduse kardinaalset ümbervaatamist,» kirjutab Hurt oma märgukirjas kaitseministrile.

«Pigem on tegemist tavapäraste, objekti ekspluatatsiooni käigus ilmnevate vaegtöödega, mida võimendavad ühest küljest Vabadussõja võidusamba unikaalsus ning teisalt avalikkuse tähelepanu,» märgib Hurt, leides, et seetõttu on kõik probleemid lahendatavad.

Kaitseministeerium tellis möödunud sügisel Tallinna Tehnikaülikoolilt põhjaliku ekspertiisi kõikide Vabadussõja võidusammast puudutavate võimalike tehniliste riskide kaardistamiseks, mis valmib alles käesoleva aasta augustis, täna tutvustatakse selle vaheülevaadet.

Kokku neli probleemi

Ehituslikke probleeme on samba juures ilmnenud kokku neli: valguslahenduse, nurgaliistude, sambaosa vuugivahede ning klaaspaneelide kinnituste katetega.

Samba valgustuse tõrkumise tõttu korraldati uus riigihange monumendi uue valguslahenduse rajamiseks, tööd tehakse oktoobris ja novembris. Tööde raames paigaldatakse uus valgustuslahendus ja ventilatsioonisüsteem.

5. juunil kukkus alla üks samba nurgaliistudest, TTÜ ekspertide hinnangul oli selle põhjuseks liistu ja kinnistuste vale konstruktsiooniline lahendus, mistõttu eemaldati kõik nurgaliistud. «Sans Souci pakub lähiajal välja uute nurgaliistude konstruktsioonilise lahenduse, mis esitatakse ülevaatamiseks ja heakskiitmiseks TTÜ ekspertidele,» kinnitas Martin Hurt märgukirjas.

Samuti on ilmnenud, et samba klaaspaneelide vaheliste vuugivahetäidiste lahendus pole ei töökindel ega visuaalselt rahuldav. «Seetõttu töötatakse koos Vabadussõja võidusamba autoritega välja uus lahendus, millega seotud tööd toimuvad samaaegselt valgustuslahenduse paigaldamisega oktoobri- ja novembrikuu jooksul,» lisas asekantsler.

Ka klaaspaneelide kinnitusneetide klaasist katted (kupud) ei ole autorite hinnangul visuaalselt rahuldavad. «Seetõttu on autorite hinnangul parimaks lahenduseks klaaskatete eemaldamine. Seejuures pole autorite hinnangul vajalik nende asendamine teistsuguse lahendusega, kuna klaaspaneelide roostevabast terasest kinnitusneedid ei vaja täiendavaid katteid ei ehituslikel ega kunstilistel põhjustel,» tõdes Hurt kirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles