Venemaa lennuk teeb Eesti kohal vaatluslennu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp
Venemaa lipp Foto: SCANPIX

Vene Föderatsiooni lennuk teeb järgmisel nädalal Eesti kohal avatud taeva lepingu raames vaatluslennu.

Venemaa vaatluslend sooritatakse lennukiga An-30B, mille pardal on lisaks vaatlejatele ka Eesti esindajad. Samuti teeb Venemaa Itar-Tassi andmetel vaatluslennu Soome kohal.

Vene Föderatsioon on sooritanud Eesti õhuruumis vaatluslende alates 2005. aastast. Avatud taeva leping on üks osa Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni (OSCE) riikide julgeoleku- ja usaldusmeetmetest ning selle eesmärk on arendada riikide vahel avatust, julgeolekut ja usaldust, kuid koguda ka informatsiooni sõjalistest jõududest ja sõjalisest tegevusest.

Leping sätestab vaatluslendude läbiviimise leppega liitunud maade kohal ning informatsiooni kogumise õhust vaatlemise teel. Avatud taeva lepingus on määratletud protseduurid ning vastuvõtva ja inspekteeriva riigi õigused ja kohustused lendude tegemisel.

Avatud taeva leping kirjutati alla 1992. aastal Helsingis ning see jõustus aastal 2002. Lepinguga on ühinenud 33 OSCE riiki, nende hulgas kõik NATO riigid. Eesti ühines leppega 2005. aastal, võttes endale kohustuse vastu võtta kuni neli teiste lepinguosaliste riikide vaatluslendu oma territooriumi kohal aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles