Aafrika katk esialgu Eestis sealiha hinda ei mõjuta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sealiha Tartu turul.
Sealiha Tartu turul. Foto: Sille Annuk

Seakasvatajate sõnul kaasnevad Aafrika katkuga täiendavad lisakulud nagu desinfitseerimine, kuid kuni viiruse avastamiseni Eestist ei tohiks tarbija jaoks liha hind tõusta, vahendab rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Eesti piirist kümmekonna kilomeetri kaugusel Lätis avastatud Aafrika seakatku juhtum ja Leedu suurfarmist leitud viirus sunnivad Eesti seakasvatajaid karmistama loomapidamise korda, et vältida võimalikku nakkuse levikut farmi, vahendas «Aktuaalne kaamera».

Tartu Agro juht Aavo Mölder ütles, et suurim ohuallikas praegu on ikkagi transport. Tema 5500-pealisest seafarmist läheb läheb elus sigadest 85 protsenti ekspordiks Lätti, Leetu ja Poolasse.

Veterinaar- ja toiduameti karmistatud korra tõttu peab iga loomi välismaale viiv või sealt tagasi tulev auto läbima mõlemal suunal pesu ning deso ehk desinfitseerimise. Lisaks peab naasnud masin seisma 48 tundi, välitmaks võimalikku viiruse levikut.

«Kui kolm koormat läheb iga päev sigu välja ja autod tagasi tulevad ja kõigil on deso nõudlus, siis see on see kõige suurem oht, mis meil on. Kui teisipidi vaadata importi, siis peaaegu 25 000 tonni sealiha ka imporditakse,» märkis Mölder.

Ka tema nõustus, et see on vältimatu kulu, sest vastasel korral võivad kahjud olla aga veelgi suuremad. Seakasvatajate sõnul ei ole praegu tarbija jaoks ohtu, et liha hind tõuseks. See võib juhtuda siis, kui Aafrika seakatku peaks tõesti Eestist leitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles