Saakašvili: Gruusia pole separatistlikke piirkondi kaotanud

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili.
Gruusia president Mihheil Saakašvili. Foto: AFP / Scanpix

Gruusia president Mihheil Saakašvili arvates on Venemaa föderatsiooninõukogu otsus tunnustada separatistlike Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust suur viga.

Oma intervjuus Prantsusmaa ajalehele Liberation hoiatas Saakašvili, et Venemaa tegevusel on «katastroofilised tagajärjed» kogu Euroopale, sest 21. sajandile pole kohane, kui riigipiire muudetakse jõuga.

«See on klassikaline invasioon, millel pole rahvusvahelise õigusega midagi tegemist,» ütles Saakašvili, kelle hinnangul pole Venemaal õigust rääkida kaasa piirkonna rahuprotsessis.

Saakašvili lisas, et ta tegi vea, kui arvas, et Lõuna-Osseetia on Venemaa jaoks tähtsusetu piirkond, sest ta eeldas, et märksa probleemsem ja ohtlikum piirkond on Abhaasia.

«Vene kindralid on ennast kuulutanud Lõuna-Osseetia valitsuseks,» ütles Saakašvili, kelle hinnangul ei eksisteeri piirkonnas separatismi selle klassikalises tähenduses. Tema kinnitusel rõhutab Venemaa Lõuna-Osseetia iseseisvuspüüdlusi vaid seetõttu, et Gruusia ei saaks talle kuuluvat piirkonda uuesti endale allutada.

Saakašvili lisas, et Gruusia lootused ühineda Euroopa Liidu ja alliansiga on konflikti tõttu märgatavalt suurenenud.

Saakašvili tänas ka Euroopa Liidu eesistujamaa Prantsusmaa presidenti Nicolas Sarkozyd, kelle abita oleks Vene väeüksused tõenäoliselt vallutatud ka Gruusia pealinna Thbilisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles