«Foorumis» jäädi poliitikute luureoperatsioonidest informeerimise asjas eri meelt

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koht Luhamaa piiripunkti läheduses, kus rööviti Eesti kaitsepolitseinik.
Koht Luhamaa piiripunkti läheduses, kus rööviti Eesti kaitsepolitseinik. Foto: Margus Ansu

Selliste operatsioonide puhul, milles osales ka kaitsepolitseinik Eston Kohver, võiks kaaluda riigi poliitilise juhtkonna heakskiidu saamist, arvasid Tallinna abilinnapea ja endine politseijuht Kalle Klandorf (KE) ning justiitsminister Andres Anvelt (SDE), siseminister Hanno Pevkur (RE) leidis, riigi ülesehtiuse loogikast on selliseks kooskõlastamiseks sobivaim instants kohus ning Eerik-Niiles Kross (IRL) rõhutas, et kaitsepolitseiniku röövimist Eesti territooriumil poleks saanud ette näha ka parim ohuhinnang.

Klandorf tõstatas «Foorumis» küsimuse, kas selliste võimalike kaugele ulatuvate tagajärgedega operatsioonidel ei peaks kõrgemal seisvate poliitikute nõusolekut saama, ka Anvelt oli seisukohal, et sellised operatsioonid võiks poliitikutega kooskõlastada, ta märkis, et selline teabehange on teatud määral poliitiline protsess, eriti kui tegu on suure üleriigilise operatsiooniga, vahendas ERR Uudised.

«Ma mõtlen seda, et kui siseministri haldusalas on kaitsepolitseamet ning politsei- ja piirivalveamet, et niisugustest asjadest võiks olla teadlik ka siseminister eelnevalt, kui selline üritus hakkab toimuma,» rääkis Klandorf, lisades, et tekib rumal olukord, kui kaks ametkonda teevad midagi ja riigi poliitiline juhtkond ei tea midagi sellest.

Pevkur oli eitaval seisukohal, tema sõnul oleme riigi üles ehitanud kindlate arusaamade järgi ja lõpptulemus oleks see, et poliitiikuid hakataks kritiseerima eriteenistuste tegemistesse sekkumise eest, Kross leidis samuti, et poliitikuid pole vaja asjasse segada.

«Seda ei ole võimalik ette näha, et Venemaa äkki rikub kõiki reegleid ja isegi kui meil oleks oluliselt suurem poliitiline kontroll taoliste asjade üle, siis ma ei kujuta ette olukorda, kus oleks minister pidanud andma loa selleks kohtumiseks,» oli Kross veendunud, et kuidagi ei saa öelda, nagu oleks see õnnetu juhtum olnud kuidagi planeerimise või süsteemi viga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles