Täna Postimehes: Kohver vajab hädasti advokaadi visiiti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lefortovo vangla
Lefortovo vangla Foto: LiveInMSK.ru

Venemaa eriteenistuste poolt reedel Eestist röövitud kapo töötaja Eston Kohver on paigutatud kurikuulsasse Moskva Lefortovo vanglasse.

Võimalikult kiire kokkusaamine palgatud korraliku advokaadiga on Moskvas vangis istuvale kaitsepolitsei ohvitserile Eston Kohvrile praegu väga tähtis, sest see aita­b tal psühholoogiliselt vastu pidada, ütleb 11 aastat FSB tahtel vanglas veetnud Vene teadlane Igor Sutjagin.

Sutjagin teab omast kogemusest, kui ebainimlik koht on Lefortovo vangla. «Sinna sattunul on täielik tunne, et sa oled sattunud masinavärgi sisse, sealsetel töötajatel pole mingeid inimlikke tundeid,» meenutas 1999. aasta sügisel Venemaa julgeolekuteenistuse (FSB) poolt kodumaa reetmise süüdistusega Lefortovosse pistetud Sutjagin.

«Advokaadist võib saada Kohvri peamine psühholoogiline tugi, kelle ülesanne on aidata tal lihtsalt vastu pidada, tuues talle näiteks uudiseid lähedastelt ja teateid kodumaalt, et teda pole unustatud,» rääkis praegu Londonis elav ja töötav Sutjagin (49) Postimehele.

Kohtumist normaalse, mitte Vene riigi palgatud advokaadiga on Kohvrile kiiresti vaja, sest 5. septembril FSB poolt Eesti-Vene kontrolljoonel kinni võetud ja Moskvasse viidud kapo ohvitseri närvid pandi Sutjagini kogemuse põhjal kohe karmilt proovile.

«Kõigi Vene jõuametkondade standardne praktika on, et esimestel kinnipidamistundidel ja -päevadel kasutatakse massiivselt seadusvastaseid võtteid, et saada kinnipeetult kätte infot, mida hiljem saaks tema vastu ära kasutada,» väitis Sutjagin.

Näiteks võis spetsiaalse psühholoogilise koolitusega FSB operatiivtöötaja Kohvrile kohe hakata survet avaldama, et ta kannab seaduse järgi vastutust selle eest, kui ta ei anna tunnistusi.

Loe edasi Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles