Vaivara vald: kahe ürituse vahele jääb pool kilomeetrit

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees

Kuigi Vaivara vald oli varem keeldunud loast Öisel Vahtkonnal samal ajal relvagrenaderide kokkutulekuga oma koosolemist teha, otsustati nüüd see luba siiski anda, kuna alus keeldumiseks puudus.


Vaivara vallavanem Veikko Luhalaid selgitas, et avaliku koosoleku seaduse järgi on vallal võimalus teatist mitte registreerida juhul, kui üritus kattub teise ürituse alaga või nende teed ristuvad. «Juhul kui midagi sellist ei ole ja nad ei kujuta ohtu riigikorrale või ei ole ohtu liikluskorrale või iseendale, siis ei ole alust keelduda,» ütles Luhalaid.

«Mis on ka täiesti loogiline, sest ükskõik, kuidas me kumbagi poolt võtame – kes poolt või vastu – inimestel on õigus oma meelsust väljendada. Alust keelduda meil ei ole ja tegelikult pole alust keelduda ka moraalselt. Kui keegi on mingi asja vastu, siis tal on õigus see välja öelda,» lisas vallavanem.

Relvagrenaderide ürituse territoorium on Luhalaiu hinnangul sel aastal üsna suurena piiritletud. «Ilmselt siis ka kartuses selliste konfliktide ja sõnasõja ees, nagu eelmisel aastal oli.»

Luhalaid ütles, et grenaderide ürituse keskus on Põrguaugu mäe üleval tipus memoriaali juures. Territoorium on hõlmatud nii ümber mäe jalamil asuva parkla kui kogu mäe. «Ilmselt seepärast, et keegi teine ei saaks oma üritusega sinna sisse tulla,» märkis ta.

Linteri üritus on planeeritud Tornimäe ja Põrguaugu mäe vahelisel alale. Põrguaugu mäe läänepoolsel nõlval jookseb pärast parklat vana Tallinna-Narva maantee. Dmitri Linteri registreeritud üritus on teisel pool vana maanteed. «Sisuliselt maantee poolitab kahe ürituse toimumise kohta. Linnulennult võiks ürituste toimumise vahemaa olla 500 meetrit,» hindas vallavanem.

Vald on mõlema ürituse korraldajatega rääkinud ka turvamisest. Luhalaiu kinnitusel on mõlemad lubanud, et tagavad korra enda üritusel. Grenaderide taotluses on kirjas, et nemad kasutavad turvafirmat ning ka Linter lubas vallavanemale suuliselt, et neil on palgatud turvafirma. Samuti on vald rääkinud ka politseiga ning kohal on ka nemad.

Samale ajale kahe koosolekuga on plaanitud ka Tornimäe jalamile toimuma orienteerumislaupäevak. «Helistasime täna võistluse korraldajale ning võib-olla juhtub nii, et võistlus jääb ära ja toimub ainult nende koosviibimine,» täpsustas Luhalaid. Ühe põhjusena nimetas ta metsamineku keeldu, mida loa andmisel ei oldud veel kehtestatud. «Aga kolm üritust läheks ehk tõesti paljuks ning nad suhtusid mõistlikult ja arvasid, et sellest ei ole midagi, kui nende orienteerumislaupäevak sel korral ära jääb,» möönis vallavanem.

20. Eesti Relvagrenaderide Diviisi veteranide kokkutulek toimub laupäeval kella 11 – 17 Põrguaugu (Grenaderide) mäel ning selle korraldab 20. Eesti Relvagrenaderide Diviisi Veteranide Ühendus.

SSi ja natsismi ohvrite mälestusele pühendatud miiting toimub laupäeval kella 9.30 – 13 Tornimäe ja Põrguaugu mäe vahelisel alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles