Eksperdid: kogu rahvast kõnetavaid poliitikuid on järjest vähem

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsioloog Juhan Kivirähk
Sotsioloog Juhan Kivirähk Foto: Peeter Langovits

Suhtekorraldaja Ott Lumi ja sotsioloog Juhan Kivirähk selgitasid, et kõiki kõnetavate poliitikute rolli esineb üha vähem, sest tähtis pole valimistel meeldida kõigile, vaid oma valijarühmale.

Eestis, aga Ott Lume kinnitusel ka mujal Euroopas, napib juba mõnda aega karismaatilisi poliitikuid, kelle sõna tõeliselt loeks, vahendab ERRi uudisteportaal

Poliitika on üha rohkem professionaliseerumas, mis ühtlasi tähendab, et generalisti-tüüpi ja kogu auditooriumile sõnumit omavaid liidreid on järjest vähem. «Poliitikud juhinduvad valimissituatsioonis sellest, et pole tähtis meeldida kõigile, oluline on meeldida teatud valijarühmale,» selgitas Lumi.

Poliitikuid, kelle mõtted läheksid enamusele korda ning kelle sõnal oleks tõeliselt kaalu, on seega kaasaegses ühiskonnas järjest vähem, kinnitas Juhan Kivirähk. Ta märkis, et riigikogu peakski olema just see institutsioon, mis omad laiapõhjalist sidet erinevate huvigruppidega ja kaasavad neid otsustamisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles