Sarapuu: Simsoni esitamine peaministrikandidaadiks ei ole Ratase idee

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Sarapuu
Arvo Sarapuu Foto: Andrus Kopliste / Järva Teataja

Keskerakonna juhatusse kuuluv Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu ütles, et erakonna aseesimehe Kadri Simsoni seadmine peaministrikandidaadiks ei ole riigikogu aseesimehe Jüri Ratase idee, vaid see on erakonnas jutuks olnud juba pikemat aega.

«Keskerakonna sees täna arutatakse, kes võiksid olla peaministrikandidaadid, see teema käib ja Jüri lihtsalt ütles selle välja, aga see Jüri idee küll ei ole,» ütles Sarapuu Postimehele.

Simsoni kõrval on tema sõnul arutatud ka teisi võimalikke kandidaate, kelle hulgas on näiteks kunagine haridusminister, praegu riigikokku kuuluv Mailis Reps. Tema sõnul on erakonnas leitud, et Eesti ühiskond vajaks värskust ja empaatiavõimega inimesi, kes riigi praegusest seisakust välja viiks.

«Praegu on ju riik niisuguses tardunud olekus: kes näitab siniseid sokke, kes pillub igasuguseid nooli ja mängib Vene kaardiga, aga midagi tõsist, mis ettevõtlusega edasi saab, mis inimeste sotsiaalse ebavõrdsusega edasi saab, ei ole,» rääkis Sarapuu, kelle sõnul oleks praegu riigi etteotsa vaja «mõnda ägedat naist».

Küsimusele, kas Keskerakonna esimehel Edgar Savisaarel ei ole suures poliitikas osalemiseks siis enam motivatsiooni, vastas Sarapuu, et on küll ning Savisaar oleks tema meelest samuti hea peaministrikandidaat. «See ei tähenda, et ei arutata inimesi, ja see ei tähenda seda, et erakond ei või erinevaid kandidatuure välja tuues näidata, et erinev aeg nõuab erineval tasemel juhte. Võib-olla siis praegu on kord naiste käes,» ütles ta.

Sarapuu sõnul on Savisaar ise väljendanud seniste arutelude käigus seisukohta, et igaühel on võimalus peaministrikandidaadiks pürgida. «See on müüt, et ei tohi kedagi esitada. Kandidaadid tulevad lauda, juhatus arutab, piirkonnad arutavad, volikogu arutab,» rääkis ta ja lisas, et erinevalt näiteks Reformierakonnast on ka Keskerakonna esimehe valimistel olnud kandidaate rohkem kui üks.

Sarapuu ütles samuti, et inimesed, kes arvavad, et Keskerakond on ennast nurka mänginud, eksivad rängalt. «Meil mõtlemisviis on, räägitagu mis tahes, ikka veel terve. Selle asemel, et tampida tuimalt, et meil on ainult nii, on erakond täna vaba oma mõtetes ja ettepanekutes,» lausus ta ning avaldas arvamust, et valimiste järel on Keskerakond üks nendest, kes moodustab valitsuskoalitsiooni.

Samas ei nõustunud ta väitega, justkui oleks peaministrikandidaadi vahetamise idee ajendatud asjaolust, et teised erakonnad ei soovi teha Savisaarega koostööd. «Vale puha! Enne valimisi deklareeritakse seda selleks, et võtta punkte,» lausus ta. «See on näitemäng valijate jaoks, aga tegelikkuses see nii ei ole. Suheldakse küll.»

Keskerakonna juhatusse kuuluv Jüri Ratas kirjutas eile õhtul sotsiaalmeedias, et erakond peaks nimetama peaministrikandidaadiks Simsoni, kes on üle viie aasta juhtinud partei riigikogu fraktsiooni. «Kadri tooks peaministrina Eesti poliitikasse värskust, uut energiat ja inimlikku lähenemist. Eesti Vabariigil on läbi ajaloo olnud ainult meessoost peaministrid – on õige aeg usaldada riigijuhtimine targa, intelligentse ja ennast poliitikas tõestanud naise kätte,» lausus ta.

Ettepanekule on avalikult toetust avaldanud ka partei riigikogu fraktsiooni aseesimehed Mailis Reps ja Valeri Korb.

Riigikogu valimised toimuvad 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles