Anvelt: kooseluseadusega ei rikutud õigusloome head tava

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Toomas Tatar / Postimees

Justiitsminister Andres Anvelti hinnangul ei läinud parlmendi eelmisel nädalal langetatud otsus võtta tuline kooseluseadus vastu ilma rakendusaktideta hea õigusloome tavaga vastuollu.

Reformierakondlane Tarmo Mänd ütles täna riigikogus õiguspoliitika arengusuundade arutelul, et õigusloome hea tava järgi esitatakse riigikogule eelnõud koos rakendussätetega. «Möödunud nädalal palju kõmu tekitanud kooseluseadusel olid rakendussätted esialgu olemas, pärast nad kuhugi kadusid. Kas te hindade seda ka hea tava kohaseks või mitte?» küsis ta arutelul ettekandega esinenud Anveltilt.

Anvelt vastas, et esiteks oli kooseluseaduse puhul tegu riigikogu liikmete algatatud seadusega. Samas on tema sõnul ka varem ette tulnud, et rakendusakt ei ole põhilise eelnõuga koos, ning iseenesest pole see veel mingi hea tava rikkumine.

«Kui kooseluseadus jõustub 1. jaanuaril 2016, siis nende hindamine, erinevate rakenduste kaalumine peabki saama nüüd järgmise aasta üheks rutiinseks tööülesandeks, kui seda valdkonda reguleeriv seadus ise on vastu võetud,» ütles justiitsminister.

Temaga ei nõustunud aga kooseluseadusele vastu hääletanud Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Marko Pomerants, kes ütles fraktsiooni nimel peetud kõnes, et hea õigusloome tava ja kooseluseadust ei ole üldse põhjust üheskoos käsitleda. «Head kolleegid, ma ütlen teile, et ei ole neid kahte asja põhjust koos käsitleda, kuna neil ei olnudki midagi ühist. Kooseluseadus tehti omas rütmis ja hea õigusloome tava oli sel ajal kusagil teises kohas,» märkis ta.

Kooseluseadust käsitles oma kõnes ka reformierakondlane Igor Gräzin, kelle sõnul käitub riigikogu paljude seaduste puhul kummitemplina. «Kooseluseadus on suurepärane näide, teise ja kolmanda lugemise vahele jäi 21 tundi ja presidendil selle seaduse lugemiseks läks aega neli minutit. Ma ei saa nimetada seda heaks seadusloomeks ja ma arvan, et me peame sellele mõtlema, eriti olukorras, kus head seadusloome tava ignoreeritakse Kadrioru enese poolt,» lausus Gräzin õiguspoliitika arengusuundade arutelul.

Riigikogu võttis kooseluseaduse napi häälteenamusega vastu eelmisel neljapäeval ning juba samal päeval kuulutas president Toomas Hendrik Ilves selle välja. Kooseluseadus jõustub rakendusaktide vastuvõtmisel 2016. aasta jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles