Mereväelane: Eestil ei ole täielikku ülevaadet, mis meie vetes toimub

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Läänemerele.
Vaade Läänemerele. Foto: Alo Lõhmus

Mereväe vanemleitnant Ott Laanemetsa räägib Postimehele, et Eestis on riigikaitse fookus seni olnud maal mitte merel, justkui ei olekski me teadvustanud, et asume mere ääres.

Kuidas Eesti vetes toimuval silma peal hoitakse?

Meie riigikaitse fookus on maal ja merega seni pole tegeletud. Kohati on isegi probleem see, et me justkui ei asugi mere ääres. Rääkida sellest, mis meil vee all toimub, on absoluutselt ennatlik. Enne peame jõudma selgusele, et jah, asume mere ääres ja siis saab edasi rääkida.

Päris karm. Aga kuivõrd ulatuvad Soome radarid meie veteni?

Üks asi on see, mis toimub vee peal. Sellega tegeleb politsei- ja piirivalveamet, aga radar, mis töötab elektromagnetlainetega ei levi vee alla. Selleks peavad muud vahendid olema. Pealveeseire alal teeb kaitsevägi koostööd läbi sellise formaadi, mille nimetus on SUBCAS [Sea Surveillance Co-operation Baltic Sea], aga see puudutab kõike seda, mis toimub vee peal. Vee-alune maailm on igal pool üsna salastatud.

Kuidas siis salastatud, kui Rootsi pressi on see asi lekkinud!

Kuna seda teostatakse üsna asustatud alal ja tiheda laevaliiklusega, siis on raske eitada, et nad seal midagi teevad. Kui paneksime suured maaväeüksused Tallinna kesklinna, oleks suhteliselt keeruline eitada, et neid ei ole seal. Rootsi  ei ole siiani veealust tegevust puudutavat avalikustanud, erinevalt näiteks õhupiiririkkumistest. See on üks suurimaid avalikustatud üritusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles