Terras Poolas: liitlased võtavad meie julgeolekut tõsiselt

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras.
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras külastas Poolas NATO Brunssumi ühendväejuhatuse staabiõppust Trident Joust, kus kaitseväelased harjutavad Eesti kaitsmist, ja kohtus liitlasriikide ametivendadega.

«See, et liitlased harjutavad Eesti kaitsmist, näitab kui tõsiselt meie julgeolekusse NATOs suhtutakse,» ütles kindralmajor Terras. Ta lisas, et kohtumisel Brunssumi ühendväejuhatuse ülema ning kolleegidega Lätist, Leedust ja Poolast tõdeti, et NATO piiririikide julgeoleku tagamiseks tuleb septembris Walesi tippkohtumisel vastu võetud otsused võimalikult kiiresti ja efektiivselt sõjalisel tasemel ellu rakendada, vahendas kaitseväe peastaap.

Poolas Bydgoczszi linnas harjutavad NATO Brunssumi ühendväejuhatuses teenivad kaitseväelased koos kolleegidega Eesti, Läti, Leedu, Poola ja Slovakkia kaitsevägedest Eesti kaitsmist. Õppus Trident Joust kestab 24. oktoobrini. Hollandis Brunssumis asuv väejuhatus on üks kahest NATO operatiivtasandi juhtimisorganist, mis muuhulgas vastutab NATO reageerimisjõudude juhtimise eest. NATO Brunssumi väejuhatus ja Napoli väejuhatus vastutavad reageerimisjõudude eest rotatsiooni korras aastase perioodi kaupa.

NATO reageerimisjõud (NRF, NATO Response Force) on kõrge valmisolekuga maa-, mere- ja õhuväe ning eriüksusi koondav ligi kolmeteistkümnest tuhandest kaitseväelasest koosnev väekontingent. Põhja-Atlandi Nõukogu võib rakendada reageerimisjõude sõjaliste ülesannete täitmisel maailma erinevates paikades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles