Kaljurand: laevakaitsjaid pole kohtuprotsessi toiminguteks Indias vaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjate toetuseks korraldatud meeleavaldus. Ministeeriumi poolt kohtus meeleavaldajatega asekantsler Marina Kaljurand.
Laevakaitsjate toetuseks korraldatud meeleavaldus. Ministeeriumi poolt kohtus meeleavaldajatega asekantsler Marina Kaljurand. Foto: Tairo Lutter

Välisministeeriumi asekantsler Marina Kaljurand ütles täna Postimehele antud intervjuus, et Indias viibivad 14 eestlasest laevakaitsjat võiksid kohtuprotsessi ajal Eestisse tulla, sest neil pole mõtet Indias olla.

Kaljuranna sõnul on ministeeriumi eesmärk, et laevakaitsjad jõuaksid koju võimalikult ruttu. «Tänase seisuga on ringkonnakohtust õigeksmõistev otsus, mis on edasi kaevatud India ülemkohtusse, kus toimub menetlus. Kui kaua see protsess kokku kestab, on raske öelda,» rääkis asekantsler.

«Teine asi, millega tegeleme, on see, et mehed saaksid vahepealsel ajal Eestisse tulla. Neid ei ole protsessi toiminguteks Indias vaja. Nad on Indias tööta ja neil pole mõtet seal olla. Nad võiksid tulla vahepeal Eestisse, ning siis minna tagasi Indiasse,» sõnas Kaljurand. «Selleks, et nad saaksid sel kombel tulla, peavad nende advokaadid esitama taotluse kohtule ja seda põhjendama. Kui neil on humanitaarsed probleemid: väikesed lapsed, pensionäridest vanemad, tervislikud põhjused, siis kohus võib seda arvesse võtta.»

Postimehele teadaolevalt on välisministeerium siiani laevakaitsjate lähedastele väitnud, et ministeerium ei saa mehi protsessi ajal ajutiselt Eestisse tuua.

Kaljurand ütles, et laevakaitsjate naasmine kodumaale sõltub India ülemkohtust. «Me konsulteerime tihedalt ka Ühendkuningriigiga, ning nemad ütlevad näiteks, et ühe aastaga Indias kõik kohtuinstantsid läbida on kiire protsess. Ma ei spekuleeriks mingite tähtaegadega. Mis on positiivne – tegemist on viimase kohtuastmega, mille otsus on lõplik. Me väga loodame, et see on õigeksmõistev. Kuid tõstatame meeste probleemi ka poliitilisel tasandil, viimati rääkis siseminister Hanno Pevkur oma kolleegiga paar päeva tagasi.»

Eesti laevakaitsjate kinnipidamisest India vetes on möödas juba rohkem kui aasta. Laev Seaman Guard Ohio, mille pardal oli 35 laevakaitsjat, sattus India vetesse mullu 11. oktoobril. Päev hiljem eskortis piirivalve laeva koos meeskonnaga Tuticorini sadamasse. 18. oktoobril vahistas kohus laeva 33 meeskonnaliiget, nende hulgas 14 eestlast. Kaks inimest jäeti esialgu laevale, et seal korda tagada, kuid ka nemad võeti päev hiljem vahi alla.

Detsembris esitati kogu kinni peetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises. Tänavu 26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed, sealhulgas 14 Eesti laevakaitsjat, kautsjoni vastu vabastada.

Juulis vabastas kohus laevakaitsjad süüdistusest, kuid nad ei ole seni saanud kätte oma passe ja isiklikke asju, et kodumaale naasta. Passide ja asjade tagastamise kohtuotsuse kuulutamine on juba alates suvest veninud.

Loe täispikka intervjuud Marina Kaljurannaga homsest Postimehe paberlehest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles