MTÜ saatis Ukrainasse annetuste eest muretsetud esmaabipaunad

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MTÜ Vaba Ukraina Facebook

MTÜ Vaba Ukraina saatis täna Kiievi poole teele esimese koguse esmaabivahendeid, mis on soetatud heategevuskampaania «Eestilt Ukrainale» tehtud telefoniannetuste eest.

Esimeses saadetises on kokku 80 individuaalset esmaabipauna, milles igaühes žgutt, rõhkside, kolmnurkrätik, termolina, plaastrid ja sidemed. Kokku saadetakse Ukrainasse 600  esmaabivahendite komplekti, teatas mittetulundusühingu pressiesindaja.

MTÜ Vaba Ukraina esindaja Kuido Külma sõnul on Eesti võimalustest hetkel võetud maksimum ja laod vajaminevatest toodetest tühjaks tehtud: «Järgmise partii komponendid saabuvad kohale novembri lõpus, esmaabipaunasid juurde valmistav tehas Viljandis lubab uusi saadetisi detsembris». Osa vahendeid tellitakse ka USAst, kus hinnad on märksa madalamad kui Euroopa Liidus.

Eesti annetajate raha eest soetatud esmaabipaunad liiguvad esmalt Kiievisse, kus need antakse üle ühingu partnerorganisatsioonile Patriot. Ühing korraldab saadetise edastamise Ida-Ukraina konfliktipiirkonnas võitlevatele Ukraina armee ja rahvuskaardi üksustele. Individuaalsed esmaabikomplektid väljastatakse võitlejatele pärast nõutava väljaõppe läbimist, arstide ja parameedikute seljakotid lähevad üksuste meditsiinipersonalile.

Eestlased on ukrainlastele meditsiiniabi saatnud juba alates varasuvest, kokku on teele käinud 78 suuremat ja väiksemat täisvarustuses seljakotti jao- ja rühmameedikutele, 131  individuaalset esmaabipauna ning 37 alusmatt-kanderaami, kunstliku hingamise aparaat polgule Donbass ja mitmesugust muud meditsiinivarustust. Ukraina võitlejate hulgas on Eestist saadetav meditsiiniabi oma kvaliteedi tõttu väga oodatud, sisaldades neid vajalikke esmaabivahendeid, mida Ukrainas on raske, kui mitte pea võimatu saada.

Ühingu eestvedajate kinnitusel võivad annetajad olla kindlad, et saadetised jõuavad õige adressaadini. «Meil on väga tihe internetisuhtlus oma Ukraina partneritega, nad saadavad meile foto igast kohale toimetatud ja üksustele üle antud pakist,» sõnas Kuido Külm. «Samuti käis meie ühingu esindaja hiljuti Kiievis ja kohtus isiklikult nii Patrioti eestvedajate kui ka autojuhtidega, kes meie pakke ATO tsooni toimetavad.

Heategevuskampaania «Eestilt Ukrainale» raames avatud annetusliinidele on tehtud annetusi enam  kui 220 000 euro eest. Koos otse ühingu kontole annetatud summadega ületab Eesti elanike toetus Ukraina kaitsjatele veerand miljoni euro piiri. Tegemist on ühe suurima välisabiks mõeldud annetuste kogumise kampaaniaga Eesti ajaloos.

MTÜ Vaba Ukraina on lubanud ukrainlaste abistamist jätkata konflikti lõpuni. Lisaks on MTÜ Vaba Ukraina oma tulevikuplaanides eesmärgiks seadnud Ukraina meedikutele instruktoritaseme koolituse korraldamise. Kõigil soovijatel on jätkuvalt võimalik anda oma panus ukrainlaste toetamisse.

Annetustelefonid on avatud veel 30. novembrini ja soovijatel on võimalus anda omapoolne panus. Helistades numbrile 9007701 saab annetada 5 eurot, numbrile 9007702 helistades annetatakse 10 eurot ning 900 7703 annetatakse 20 eurot. Annetajatel palutakse teha vähemalt 11 sekundi pikkused kõned st. kuulata ära automaatvastaja tekst, kuna lühemad kõned ei lähe arvesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles