Ilves: siin, alliansi eesliiniriigis, teatakse vabaduse hinda

Karin Kangro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg
President Toomas Hendrik Ilves ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg Foto: Raigo Pajula / presidendi kantselei

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna kohtumisel Eestis viibiva NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga, et Eestis kui alliansi eesliiniriigis teatakse vabaduse hinda ja sedagi, et vabadust ei pakuta tasuta.

«Te astusite ametisse rahututel aegadel ning Eesti teeb kõik endast oleneva, et alliansi tugevuse hoidmisel abiks olla,» ütles Ilves presidendi kantselei teatel.

Tema sõnul on meie julgeolekukeskkond muutunud pärast Krimmi annekteerimist Venemaa poolt ning Venemaa sõjategevust Ukrainas ettearvamatuks, kus senised julgeolekut taganud rahvusvahelised lepingud on kaotanud kehtivuse. «Niisiis tuleb meil jätkata NATO tugevdamist, mis tagaks vajaliku võimekuse erinevate julgeolekuohtudega toimetulemiseks. Tugev NATO on meie vabaduse ja olemise tagatis – mitte üksnes Eesti, vaid kõigi 28 liitlase jaoks,» lausus ta.

Ilvese sõnul oli NATO Walesi tippkohtumine meile edukas, kinnitades alliansi solidaarsust ja otsusekindlust, kuid nüüd tuleb seda edu ka igapäevaselt kindlustada. Ta meenutas Walesis heakskiidu saanud valmisoleku tegevuskava, mis pakub kõigile liitlastele tugevat raamistikku võimekama NATO ülesehitamise toetamiseks. Muuhulgas näeb see ette liitlasvägede kohalolekut idapiiri ääres.

«Jõuline ja nähtav liitlasvägede kohalolek siin on parim viis kõigi nende heidutamiseks, kes peavad plaani Euroopa praeguse julgeolekuarhitektuuri õõnestamiseks,» rõhutas president. «Siin, alliansi eesliiniriigis, teatakse vabaduse hinda ja sedagi, et vabadust ei pakuta tasuta.»

Stoltenberg nimetas Eesti panustamist oma kaitsevõimesse kahe protsendi ulatuses SKTst oluliseks nii meie kui alliansi julgeolekule ja ütles, et sellega annab Eesti eeskuju ka teistele liitlastele. Samuti rõhutas ta küberjulgeoleku tähtsust ja nimetas Eestit selle valdkonna juhtriigiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles