Eestis ja mujal Euroopas vahistati arvutite kaaperdamises kahtlustatavad häkkerid

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebikaamera.
Veebikaamera. Foto: SCANPIX

Mitmes Euroopa riigis, sealhulgas Eestis, vahistati kokku 15 inimest, keda süüdistatakse võõraste arvutite kaaperdamises.

Politsei teatel kasutasid häkkerid tarkvara, mille abil said nad kaugjuhtimise teel juurdepääsu võõrastele arvutitele, neid n-ö kaaperdades ning neist informatsiooni varastades. Kokku vahistati 15 inimest Eestist, Suurbritanniast, Prantsusmaalt, Rumeeniast, Lätist, Itaaliast ja Norrast, kirjutab BBC.

Tarkvara, mille abil häkkerid võõraid arvuteid kaaperdavad, on Remote Access Trojans (Rats). Seetõttu nimetatakse tegevust, kui kaugjuhtimise teel saadakse kontroll võõra arvuti ning arvutis oleva veebikaamera üle, rattinguks. Veebiohutust käsitleva veebiehe andmeil on võõraste inimeste jälgimine läbi nende veebikaamera muutumas üha laialdasemaks.

Suurbritannia rahvusliku kuritegevuse agentuuri (NCA) teatel nakatuvad arvutid siis, kui ohvreid on veendud klõpsama lingil, mis on maskeeritud pildi, video või muu failina, ent tegelikkuses on tegemist tarkvara Ratsi installeerimisega. «Paljudel juhtudel ei ole ohvritel mnigisugust märki, et nende arvuti on pahavaraga nakatanud,» seisab agentuuri avalduses.

Uurimine tuvastas veebilehed, kus kahtlustatavad jagasid ohvritestpilte ja videosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles