Brown hoiatas Venemaa kägistava haarde eest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister Gordon Brown.
Suurbritannia peaminister Gordon Brown. Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannia peaminister Gordon Brown hoiatas Euroopat Venemaa «kägistava energiahaarde» eest ja rõhutas, et üle tuleks vaadata ka NATO suhted Moskvaga.


Brown kirjutas Briti väljaandele Observer, et ütles telefonivestluses Venemaa presidendile Dmitri Medvedevile, et Euroopa riikide liidrid annavad Gruusia sündmuste valguses Venemaale «otsustava vastuse», vahendas Reuters.

Esmaspäeval toimub Brüsselis Euroopa Liidu liidrite erikohtumine, et arutada euroliidu suhteid Venemaaga.

Meedias on palju spekuleeritud teemal, et Euroopa Liit võiks Venemaale sõjalise sissetungi eest Gruusiasse kehtestada sanktsioonid, kuid mitmed uniooni tipp-poliitikud on andnud mõista, et seda veel ei tehta.

Venemaa agressiivne tegevus on lääneriigid pannud muretsema, kas strateegiliselt oluline Kaspia merest Türgi Vahemere rannikule kulgev naftajuhe võib langeda Venemaa kontrolli alla.

Brown lubas pöörduda Euroopa Liidu liidrite poole ettepanekuga suurendada investeeringuid Kaspia mere naftatööstusesse, et vähendada euroliidu sõltuvust Venemaa energiast.

«Ühelgi rahval ei tohi lubada rakendada energiaalast kägistavat haaret Euroopa üle,» märkis Brown.

«Ilma kohese tegutsemiseta riskime me uneskõndimisega energiasõltuvusse vähem usaldusväärsetest partneritest,» lisas Brown, kelle kinnitusel peab Venemaa «mängima reeglite järgi», kui tahab kuuluda riike ühendavatesse organisatsioonidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles