Eakate toetus Reformierakonnale ületas Keskerakonna oma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna maskott
Reformierakonna maskott Foto: Peeter Langovits.

Toetus Reformierakonnale üle 51-aastaste Eesti kodanike seas tõusis augustis Keskerakonna toetusest kõrgemale, selgub BNS-i tellitud TNS Emori uuringust.

Kui riigikogu valimised toimunuks augustis, oleks 35 protsenti üle 51-aastastest hääletanud Reformierakonna poolt. Keskerakonna poolt hääletanuks 33 protsenti üle 51-aastastest.

Viimastel aastatel on eakate seas populaarseim erakond olnud Keskerakond. Vaid ka tänavu märtsis tõusis Reformierakonna toetus eakate seas lühiajaliselt Keskerakonna omast kõrgemale. Siis toetas Reformierakonda 31 protsenti ja Keskerakonda 29 protsenti üle 51-aastastest valijatest. Enne selle aasta märtsi ületas Reformierakonna toetus eakate seas viimati Keskerakonna oma 2007. aasta veebruaris.

Teiste parlamendis esindatud erakondade toetus oli augustis üle 51-aastaste valijate seas oluliselt madalam kui Reformierakonnal ja Keskerakonnal. Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) toetas augustis 12, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda 11, Rahvaliitu viis ja rohelisi neli protsenti üle 51-aastastest valijatest.

35-50 aastastest valijatest toetas augustis Reformierakonda 33, Keskerakonda 23, IRL-i 16, SDE-d 13, rohelisi üheksa ja Rahvaliitu neli protsenti. Alla 35-aastastest valijatest toetas augustis Reformierakonda 42, Keskerakonda 21, IRL-i 19, SDE-d üheksa, rohelisi kuus ja Rahvaliitu kaks protsenti.

Madalapalgaliste toetus võrdsustus

Augustis võrdsustus Reformierakonna ja Keskerakonna toetus kuni 4000-kroonise kuusissetulekuga valijate seas - mõlemat erakonda toetas 34 protsenti sellesse gruppi kuuluvatest valijatest. Viimastel aastatel on alla 4000 krooni kuus teenivate valijate seas populaarseim erakond olnud Keskerakond.

Reformierakonna toetus ületas vähem teenivate valijate seas Keskerakonna toetuse viimati 2007. aasta septembris, kui Reformierakonda toetas 33 ja Keskerakonda 30 protsenti kuus alla 4000 krooni teenivatest inimestest.

SDE-d toetas augustis 11, IRL-i üheksa, rohelisi kuus ja Rahvaliitu neli protsenti alla 4000 krooni teenivatest valijatest.

Kuus 4000-7000 krooni teenivate valijate seas oli augustis populaarseim Reformierakond, mida toetas 33 protsenti sellesse rühma kuuluvatest valijatest. Keskerakonda toetas 26, IRL-i 17, SDE-d 10, rohelisi kuus ja Rahvaliitu neli protsenti 4000-7000 krooni teenivatest inimestest.

Üle 7000-kroonise kuusissetulekuga inimeste seas on konkurentsitult populaarseim erakond Reformierakond, mida augustis toetas 44 protsenti sellesse rühma kuuluvatest valijatest. IRL-i toetas 19, Keskerakonda 16, SDE-d 12, rohelisi viis ja Rahvaliitu kaks protsenti üle 7000 krooni teenivatest valijatest.

Augustis oli valimisealiste kodanike seas populaarseim Reformierakond, mida toetas 39 protsenti. Keskerakonda toetas 25, IRL-i 14, SDE-d 10, rohelisi seitse ja Rahvaliitu kolm protsenti valijatest.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles TNS Emor 4.- 25. augustil 787 valimisealist kodanikku. Neid vastanuid, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli augustis 34 protsenti. Viimaseid erakondade toetusprotsentides ei arvestata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles