Parem kehv seadus kui seadusetus

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Riigikogu kodu- ja töökorra seaduse muudatused tekitasid sel nädalal pahameeletormi, kui tuli ilmsiks, et komisjonide istungite salvestised võidakse parlamendi ametiaja lõppedes hävitada.

Põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste (Reformierakond) selgitas, et sätte mõte pole määrata tähtajaline salvestiste hävitamine, vaid panna paika, kui kaua peab riigikogu salvestisi oma arhiivides kindlasti hoidma. Kui mõned salvestised peaksid olema vajalikud tulevaste seaduseelnõude menetlemiseks, võib komisjon eriotsusega lubada nende säilitamise ka järgmise riigikogu koosseisu tarbeks või anda riigiarhiivi hoiule.

Riigikogu võtab salvestiste küsimust valulikult seetõttu, et parlamendi liikmete ja kantselei meelest tähendab komisjonide istungite kinnisuse põhimõte ühtlasi seda, et salvestised pole ega saa avalikuks.

«Salvestised ei ole loodud selleks, et neid millalgi avalikuks teha,» kirjutas riigikogu kantselei asedirektor Aaro Mõttus Postimehes. «Vastupidi, salvestisi avalikustades rikuksime me nende usaldust, kes on komisjonide istungitel rääkinud ja arutlenud teadmisega, et see, kes mida ja kuidas täpselt ütles, ei jõua salvestatuna avalikkuse ette.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles