Valimiskomisjon peab ajateenijate kandideerimiskeeldu kaheldavaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Sibul
Heiki Sibul Foto: Mihkel Maripuu

Vabariigi valimiskomisjon (VVK) kahtleb kaitseministeeriumi ettepanekus võtta uue kaitseväeteenistuse seaduse jõustudes ajateenijatelt ja asendusteenistujatelt õigus kandideerida riigikogu, kohaliku omavalitsuse volikogu ja Euroopa Parlamendi valimistel.

VVK esimees Heiki Sibul teatas kaitseminister Jaak Aaviksoole saadetud arvamuses, et piirangu kehtestamine on kaheldav, kuna ajateenistus ja asendusteenistus ei kesta üle aasta, samas kui riigikogu ja kohalike volikogude volituste periood on neli ning Euroopa Parlamendil viis aastat.

Ka pole eelnõude seletuskirjades tema sõnul piisavalt selgitatud, milleks piirang on vajalik ja kas see on põhiseaduspärane.

Kui praegu kehtib riigikogu, kohalike volikogude ja Euroopa Parlamendi valimistel kandideerimise keeld vaid kaadrikaitseväelastele, siis kooskõlastusringil olevad seadusemuudatused keelaksid kandideerimise peale tegevväelaste ka teistel aktiivses teenistuses olevatel inimestel - ajateenijatel ja asendusteenistujatel, kellel on samuti keelatud aktiivselt osaleda erakonna töös või levitada oma poliitilisi vaateid.

Inimesed, kes kandideerivad riigikokku või Euroopa Parlamenti juba enne ajateenistusse asumist, saavad kaitseväeteenistuse seaduse eelnõu järgi kuni valimistulemuste selgumiseni või riigikogu ja Euroopa Parlamendi liikmeks oleku aja lõpuni ajapikendust. Kohalikel valimistel kandideerimise puhul see säte ei kehti.

Samas ei laiene kandideerimiskeeld reservväelastele, kelle teenistusaeg on eelnõu autorite sõnul lühiajaline.

«Teenistus ja valimistega kaasnev tegevus ei häiri teenistuse läbimist ja vastupidi. Õppekogunemise ajal kehtib kandidaadile siiski keeld, mille kohaselt ei või valimiskampaaniat teha õppekogunemise piirkonnas,» märkisid nad eelnõu seletuskirjas.

Alates eelmise aasta kevadest ette valmistatud kaitseväeteenistuse seaduse uue tervikteksti saatis kaitseministeerium augusti algul kooskõlastusele. Ajateenijate ja asendusteenistujate kandideerimiskeeldu käsitlevad muudatused sisalduvad nii rakendusseaduse eelnõus kui ka mitmeid teisi seadusi muutvas eelnõus, mis on mõlemad samuti kõlastusringil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles