Riigikogu tühistas põhiseadusvastase abordipiirangu alaealisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu tühistas neljapäeval põhiseadusega vastuolus olevad alaealise raseduse katkestamise piirangud, muutes raseduse katkestamise ja steriliseerimise seadust.

Riigikogu kiitis 45 poolt- ja 24 vastuhäälega heaks sotsiaalkomisjoni algatatud raseduse katkestamise ja steriliseerimise seaduse muutmise seaduse, mis tühistab põhiseadusega vastuolus olevad alaealise raseduse katkestamise piirangud, teatas riigikogu pressiteenistus.

Sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof märkis, et menetluse käigus viidi seadusesse sätted, mille kohaselt peab nõusolek raseduse katkestamiseks olema vormistatud kirjalikult.

«Rasedust katkestada sooviva naise kirjalik nõusolek on kehtiv vaid juhul, kui teda on eelnevalt nõustatud ja nõustamise kohta on koostatud kirjalik akt. Samuti on seaduses kirjas, et rasedust katkestada soovivale naisele või tema seaduslikule esindajale peab tervishoiutöötaja enne raseduse katkestamist selgitama raseduse katkestamise bioloogilist ja meditsiinilist olemust ning sellega seonduvaid riske, sealhulgas võimalikke tüsistusi,» ütles Pikhof.

Eelnõuga taastatakse kuni 2009. aastani kehtinud regulatsioon, kus alaealise raseduse katkestamisel lähtutakse võlaõigusseaduse üldreeglist piiratud teovõimega patsiendile tervishoiuteenuse osutamisel. Selle järgi toimub alaealise raseduse katkestamine tema enda nõusolekul, kui ta on võimeline ise selle poolt- ja vastuväiteid vastutustundeliselt kaaluma.

Seadusemuudatus on algatatud õiguskantsleri ettepanekul, et parandada vastuolu põhiseadusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles