Ameeriklaste lennuk teeb Eestis vaatluslennu

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: KHAM/REUTERS

Eesti kohal teeb täna avatud taeva lepingu raames treeninglennu ameeriklaste lennuk OC-135B, et valmistuda ühiseks vaatluslennuks Venemaa kohal aprillis.

Vaatluslennul osaleb ligi 50 kaitseväelast Ameerika Ühendriikidest, Kanadast ja Eestist. Kokku läbib lennuk ligi 800-kilomeetrise marsruudi, mis kulgeb ka üle kaitseväe harjutusväljade. Lennu eesmärk on ka harjutada avatud taeva lepingu rahvusvahelisi protseduure, teatab kaitseväe peastaap.

Avatud taeva leping (Open Skies Treaty) on üks osa OSCE riikide julgeoleku- ja usaldusmeetmetest. Lepingu eesmärk on avatuse, julgeoleku ja usalduse arendamine riikide vahel, selle kitsam eesmärk on informatsiooni kogumine sõjalistest jõududest ning sõjalisest tegevusest.

Leping sätestab vaatluslendude läbiviimise leppega liitunud maade kohal ning informatsiooni kogumise õhust vaatlemise teel. Avatud taeva lepingus on määratletud protseduurid ning vastuvõtva ja inspekteeriva riigi õigused ning kohustused lendude sooritamisel.

Avatud taeva leping kirjutati alla 1992. aastal Helsingis ning see jõustus 2002. aastal. Lepinguga on ühinenud 33 OSCE riiki, nende hulgas kõik NATO riigid. Eesti ühines lepinguga 2005. aastal. Lepinguga ühinemisel võttis Eesti endale kohustuse vastu võtta kuni neli teiste lepinguosaliste riikide vaatluslendu oma territooriumi kohal aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles