Eesti ja Euroopa Komisjoni vaidlus viisaõiguse osas jätkub

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni hoone Berlaymont Brüsselis.
Euroopa Komisjoni hoone Berlaymont Brüsselis. Foto: SCANPIX

Eesti vaidlus Euroopa Komisjoniga viisast ilmajäetute apellatsiooniõiguse osas jätkub mõne kuu pärast.

«Eesti vastamise tähtaeg lükkus edasi, kuivõrd komisjon unustas rikkumismenetluse kirjast ühe lisa välja,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja BNSile. «Eesti plaanib komisjoni rikkumismenetlusele vastata kirjaga kahe kuu jooksul peale nimetatud lisa edastamist,» lisas ta.

Euroopa Komisjon nõuab Eestilt, Tšehhilt, Poolalt ja Slovakkialt tõhusa õigusabi võimaldamist neile isikuile, kellele on keeldutud viisa väljastamisest. Komisjon saatis oktoobri keskel neljale riigile seisukoha, milles soovitab neil tungivalt võtta rakendusele meetmed, millega kindlustataks juurdepääs kohtutele viisa tühistamise, kehtetuks tunnistamise või väljaandmisest keeldumise korral.

Viisaeeskirja määrus kohustab Euroopa Liidu (EL) liikmesmaid võimaldama edasikaebamist kodanikel, keda on viisast ilma jäetud või kellele viisat ei väljastata. Lisaks sellele nõuab ELi leping liikmesmaadelt piisavate abinõude tagamist, et võimaldada tõhusat õiguskaitset neis valdkondades, mida katab ELi õigus, ja milles ELi põhiõiguste harta annab isikutele õiguse tõhusale õiguskaitsele kohtus.

Eestis, Tšehhis, Poolas ja Slovakkias kehtivad seadused näevad vaid ette võimaluse esitada apellatsioonkaebus kohtuvälisesse asutusse. Komisjon on siiski arvamusel, et kolmandate riikide kodanikel on viisaeeskirjast tulenevalt õigus viisataotluste mitte-omavolilisele menetlemisele, ning et seda õigust tuleb kaitsta kohtuliku edasikaebamise korras.

Komisjoni ettekirjutuse rahuldamiseks on nelja liikmesriigi juhtorganitel nüüd kaks kuud aega, et meetmed kasutusele võtta. Nõude mittetäitmisel võib komisjon kaevata asja Euroopa Kohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles