Ilves: Minski kokkuleppe väärtus selgub selle rakendamisel

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Toomas Tatar

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul selgub Ukraina relvarahu kokkuleppe väärtus alles selle rakendamisel, kuid täna on säilinud lootust, et tuhandeid elusid nõudnud sõjategevus peatub.

«Tunnustan Saksamaa ja Prantsusmaa liidrite jõupingutusi ja visadust Minski kõnelustel vaherahu kokkuleppeni jõudmisel. Meie ülesanne on taastada möödunud aastal kõikuma löönud Euroopa rahuliku kooseksisteerimise kord. Minskis 12. veebruaril saavutatu on selles suunas oluline, kuigi habras samm,» ütles Ilves,

President avaldas lootust, et relvarahu Ukrainas jõustub ja püsib. Ilvese sõnul ootavad seda nii Donetski ja Luganski elanikud, kui ka kogu Euroopa.

«Venemaa on agressiooniga Ukrainas rikkunud rahvusvahelise õiguse aluseid — piiride puutumatust ja välissuhtluses jõu kasutamise keeldu. Jätkame toetust Ukraina püüdlustele taastada rahu, tagada oma riigi iseseisvus, suveräänsus ja territooriumi puutumatus,» sõnas ta.

Riigipea rõhutas Euroopa Liidu sanktsioonirežiimi leevendamisest Venemaa suhtes ei saa juttugi olla, kuni pole saavutatud nähtavaid, käegakatsutavaid tulemusi — Vene relvastuse ja sõjaväelaste väljaviimist Ukrainast ning Ukraina kontrolli taastamist oma piiride ja territooriumi üle.

«Ukraina rahvas oma julguse, võitlustahte ja kindlameelsusega on eeskujuks kõigile neile, kes hindavad vabadust, demokraatiat ja iga riigi õigust otsustada ise enda poliitika ja liitlaste üle,» sõnas president Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles