Ühendameti infosüsteemi tõrge tõi trahvide maksmisest viilijatele lisaaega

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trahvikviitung
Trahvikviitung Foto: Elmo Riig / Sakala

Politsei ja piirivalveameti loomisel toppama jäänud infosüsteemi käivitamise tõttu, tekkis tuhandetel trahvide maksmisest kõrvale hoidvatel liiklusrikkujatel võimalus oma karistus ilma kohtutäituri kuludeta lahendada.

Siseministeerium selgitas täna olukorda seoses korrakaitseametite ühendamisel tekkinud infosüsteemi tõrkega, mistõttu jäid muuhulgas kohtutäituritele edasi saatmata mitmed maksmata jäänud rahalised karistused.

Ministeerium kinnitas täna, et  tõrked rahatrahvide sundtäitmisele saatmisel on tekkinud seoses üleminekuga uuele infosüsteemile.

«Sundtrahvide edasisaatmine kohtutäituritele on vaid üks kõnealuse infosüsteemi funktsionaalsustest. Selle töökindlaks rakendamiseks on lisaks vaja üle kontrollida ka infosüsteemiga seotud kõik ülejäänud funktsionaalsuste muudatused,» selgitas ministeeriumi avalike- ja välissuhete osakonna juhataja kohusetäitja Anne-Maarja Olei.

«Seniks soovitab politsei kõigil, kel siiani rahatrahv maksmata, kasutada ära soodsat hetke ning seda kiiresti teha, sest kui trahv juba sundtäitmisele jõuab, siis lisanduvad sinna ka kohtutäituri kulud ja tasutav summa suureneb,» soovitas Olei.

Ministeeriumi esindaja kinnitas, et selle aasta jooksul on kohtutäituriteni jõudnud ligi 2000 nõuet, samas kui edasi saatmata on jäänud ligi 39 000 trahvinõuet üle 60 miljoni krooni ulatuses.

«Kõige olulisem on praegu see, et probleem saaks lahendatud ja süsteem korrektselt tööle rakendatud. Praegu on siseministeeriumile kinnitatud, et arendusööd toimuvad plaanipäraselt ning süsteem jõustub hiljemalt 15. septembril,» lisas siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort.

Koort tunnistas samas, et lubamatu on see, et määratud karistused jääksid viivituse tõttu realiseerimata. Seepärast on nii ministeerium kui politsei- ja piirivalveamet seisukohal, et vajadusel edastatakse nõudeid ka käsitsi.

Karistusseadustik näeb ette, et väärteo otsust ei asuta täitma, kui otsuse jõustumisest on möödunud üks aasta, mille jooksul peab kohtutäitur karistatule teada andma täitmiskohustusest.

Samas peatub otsuse täitmise aegumine ajaks, mil isik hoidub kõrvale talle kohaldatud karistuse kandmisest või tasumisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles