Postimees teeb otseülekande Afganistani-teemaliselt konverentsilt

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
9. mai 2014 Afganistanis: Eesti sõdurid valmistuvad kojutulekuks.
9. mai 2014 Afganistanis: Eesti sõdurid valmistuvad kojutulekuks. Foto: Hannes Võrno

Postimees teeb neljapäeval otseülekande Tartu ülikooli raamatukogus toimuvalt rahvusvaheliselt konverentsilt, millel eksperdid võtavad luubi alla 35-aastase sõjaajalooga Afganistani


Afganistani sõjaajalugu ulatub tänaseks 35 aasta sisse. Need aastad ei ole võõrad ka Eesti riigile, kust on missioonidel käinud sadu eestlasi. Konverentsil räägitakse nii Afganistani riigist, religioonist, sõja mõjust ühiskonnale ning Eesti rollist Afganistani missioonidel.

Konverents «Afganistan 35 – riik mineviku ja tuleviku teelahkmel» vaatab minevikku - mis on toimunud Afganistanis viimase 35 aasta jooksul, kuidas on ühiskond muutunud ja mõjutatud erinevatest režiimidest, mis osa on olnud religioonil nende erinevate konfliktide keskel?

Pilk heidetakse ka tulevikku ning küsitakse, mis ootab Afganistani järgnevatel aastatel, arvestades olukorra pingestumist Lähis- ja Kesk-Ida piirkonnas tervikuna.

Samuti keskendutakse Eesti panusele sõjast räsitud Afganistanis ning mitte ainult sõjalises plaanis, vaid riigile antavast arenguabist, sh Afganistani politsei, tuletõrje ja haridusasutuste toetamisest.

Rahuajal on Eesti nagu ka teised liitlased küsimuse ees, kuidas asendada sõjalised missioonid humanitaarabimissioonidega ning miks on valitud just need valdkonnad ja kes on neis valdkondades Eesti koostööpartnerid.

Konverentsil osalevad teiste seas oma ala spetsialistid nii Soomest, Saksamaalt, Afganistanist kui ka Eestist – Tartu ülikoolist, kaitseväe ühendatud õppeasutusest, politsei- ja piirivalvest, Eesti kaitseväest ja MTÜ Mondost.

Konverents toimub neljapäeval, 26. veebruaril kell 10-16 Tartu ülikooli raamatukogu konverentsisaalis.

Konverents toimub koostöös Tartu ülikooli usuteaduskonna ja orientalistikakeskusega. Konverentsi toetavad hasartmängumaksu nõukogu ja TÜ Aasia ja tärkavate majanduste uurimiskeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles