Putin esitas Vene-Eesti piirileppe riigiduumale ratifitseerimiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigipiir. Illustreeriv foto.
Riigipiir. Illustreeriv foto. Foto: Priit Pullerits

Venemaa president Vladimir Putin esitas Vene-Eesti piirileppe riigiduumale ratifitseerimiseks, öeldakse neljapäeval Kremli veebilehel.

Eelnõu puudutab Eesti-Vene maismaa- ja merepiiri leppeid, mis määravad muuhulgas kindlaks piiri kulgemise ka Narva ja Soome lahes.

Välisminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on see vajalik samm, et piirilepingute ratifitseerimine edasi liiguks, edastas välisministeeriumi pressiesindaja BNS-ile. Minister märkis, et piirilepingute ratifitseerimiseks on siiski ees veel mitmeetapiline protsess, mille lõpuleviimine eeldab reaalseid otsuseid. Pentus-Rosimannuse sõnul on piirilepingute ratifitseerimisega edasiminek ja jõustamine mõlema lepinguosalise huvides.

«Vene valitsuse otsus saata Eesti-Vene piirilepped Vene parlamenti ratifitseerimiseks on oluline otsus. Lepete jõustumine on samm Eesti julgeoleku tugevdamiseks, sest mida vähem meil on Venemaaga suuri lahtisi küsimusi, seda parem. Riigipiiri küsimus on selgelt selline teema. Loodetavasti ei kesta Vene parlamendis ratifitseerimisprotsess kaua,» ütles BNS-ile Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet.

Eesti eelmine välisminister Urmas Paet ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov allkirjastasid Eesti-Vene riigipiiri ning Narva ja Soome lahe merealade piiritlemise lepingu Moskvas möödunud aasta 18. veebruaril.

Riigikogus läbis Eesti ja Venemaa vahelise riigipiiri lepingute ratifitseerimise eelnõu esimese lugemise möödunud aasta aprilli keskel, samas langeb eelnõu riigikogu praeguse koosseisu volituste lõppedes menetlusest välja. Varem on poliitikud kinnitanud soovi jälgida eelnõu menetlemisel Venemaa-poolset ratifitseerimise käiku ja kiirust, mis tähendab, et lõpphääletusele ei jõua see enne, kui Venemaa parlament on jõudnud sama kaugele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles