Venemaad ärritas USA lipulaeva saabumine Mustale merele

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mount Whitney Gruusia sadamalinna Phothi lähedal.
Mount Whitney Gruusia sadamalinna Phothi lähedal. Foto: AP / Scanpix

Venemaa väeüksuste kontrolli all oleva Phothi sadama lähedal täna ankrusse jäänud USA mereväe kuuenda laevastiku lipulaev USS Mount Whitney ärritas ametnikke Moskvas.


Humanitaarabi transportinud laev jäi ankrusse ühe kilomeetri kaugusel Phothi sadamast. Esialgsete plaanide kohaselt Eesti aja järgi kell 16.00 silduma pidanud laev jõudis sihtpaika mitu tundi varem, vahendas AFP.

«Mount Whitney on liiga suur ja ei saa sadamasse siseneda,» ütles anonüümseks jääda soovinud Gruusia ametnik riigitelevisioonile, selgitades põhjuseid, miks laev Phothi sadamas ei sildunud.

USA kinnitusel oli pardal 17 tonni humanitaarabi: tekke, hügieenivahendeid, imikutoitu, piimapulbrit, mahla ja esmaabitarbeid.

Venemaa kinnitusel rikkus USA sõjalaeva sisenemine Mustale merele rahvusvahelisi kokkuleppeid. Samuti polnud Venemaa rahul, et USA kasutas humanitaarabi transpordiks just sõjalaeva.

«Tekib küsimus, kas USS Mount Whitney sisenemine Mustale merele ei lähe vastuollu 1936. aastal Montreaux konventsiooniga vastu võetud tingimustega,» ütles Vene Föderatsiooni välisministeeriumi esindaja Andrei Nesterenko.

Nesterenko kinnitusel peaks igasugune Montreaux´konventsiooni rikkumine «selle allkirjastanud riikides tekitama muret».

Venemaa sõjalisdiplomaatiline juhtkond on korduvalt viidanud, et USA tarnib Gruusiale humanitaarabi katte varjus sõjatehnikat. Washington on kõik süüdistused tagasi lükanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles