Saarlased panevad jahipidamise maksu alla

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Saaremaal Lümanda vallas on loomisel MTÜ Lümanda Maa- ja Metsaomanike Selts, mille liikmete maadel on jaht tasuline ja loata jahipidamise eest esitatakse tasunõue.

«Maa on ikkagi tootmisobjekt ja miks peaks üks kodanik andma oma maa kellelegi teisele tampida, et see sealt tulu teeniks,» ütles Saarte Häälele loodava Lümanda maa- ja metsaomanike seltsi asutajaliiga Mati Tarkin.

Jahipidamise keelamist uus organisatsioon ei taotle, kuid soovib maade kasutamisel mingisugustki regulatsiooni.

«Ma olen kogu aeg olnud selle vastu, et suvalised sellid sõidavad minu värava taha, jätavad sinna oma auto ja lähevad minu hoovi pealt läbi minu metsa. Mulle ei meeldi see,» ütles Tarkin.

Tarkin ütles, et edaspidi peab iga kodanik, kes soovib Lümanda seltsi liikmete maadel jahti pidada, kõigepealt maaomanikuga ühendust võtma. Tasu saab olema sümboolne, aga kui jahimehed sõidavad oma masinatega roopad sisse, tuleb neil maksta ka hüvitist maa taastamise eest.

Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna peaspetsialisti Egon Niittee sõnul on igati normaalne, et jahindus hakkab alluma turumajanduse reeglitele nagu mujal Euroopas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles