Ligi leidis õpetajatega juba esimesel kohtumisel ühise keele

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi esimene tööpäev Tartus.
Uus haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi esimene tööpäev Tartus. Foto: Margus Ansu

Nii vastne haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi (RE) kui Eesti Õpetajate Liidu esindaja Margit Timakov kinnitasid täna enam kui tund aega kestnud kohtumise järel, et pärast esimest n-ö «tutvumisringi» on emotsioonid igal juhul positiivsed.

Ministri sõnul möödus «tutvumisvisiit» uudishimulikus ja töises meeleolus. «Hästi palju teemasid oli ja huvitav oli. Ma sain targemaks,» ütles Ligi pärast kohtumist Postimehele.

«Me arutasime äärmiselt põhjalikult äärmiselt sisulisi õpetajaeluga seonduvaid küsimusi, nii et oli väga positiivne ja töine meeleolu,» ütles ka õpetajate liidu juhatuse esimees Margit Timakov. Nende küsimuste hulgas olid erinevad õpetajaametiga kaasaskäivad mured, nagu näiteks õpetajate turvalisus, kutsesüsteem, professionaalne areng ja palju muudki.

Näiteks arutati ühe viimase teemana kooliturvalisusega seotud küsimusi. «Ma sain jällegi teada, mis on need õpetaja õigused ja probleemid distsipliini tagamisel. Ja siin on ajad väga palju muutunud,» nentis minister ja lisas, et tema subjektiivse arvamuse järgi ei saa õpetajad praktiliselt midagi õpilaste korralekutsumiseks teha ning nii see jääda ei tohiks.

Nõudmisi ei esitatud

«Mis puudutab aga näiteks õpetajate kutsekvalifikatsiooni ja taolisi asju, siis nende (õpetajate liidu - HM) fookus ei ole kindlasti olla nõudja ja protestija, vaid ikkagi partner,» leidis ta.

Ka Timakovi kinnitusel ei olnud liidu eesmärk esimesel kohtumisel vastsele ministrile mingisuguseid nõudmisi esitada. Pigem oli tänase kohtumise eesmärk teineteisega tutvuda – nii tutvustasid mõlemad pooled oma vaatenurki ja tegid ettepanekuid. «Võib-olla see, mida me nõuame, on ennekõike rohkem vastastikust mõistmist ja koostööd,» lisas ta.

Ligi üllatas palgast rääkides

Üle ega ümber ei saadud ka õpetajate palga temaatikast. Küll aga ei olnud see üks neist küsimustest, mida õpetajad ise kindlasti puudutada tahtsid. «Pean tunnistama, et me ei tõstatanud seda küsimust, aga me rääkisime sellest,» ütles Timakov, kelle sõnul räägiti palgaküsimusest kui üleüldiselt valulisest teemast. Seega ei käsitletud ka konkreetseid palganumbreid või aastaid, mis võib loodetud taseme saavutamiseni minna.

«See ongi sümpaatne, kui nad räägivad sisulistest asjadest ja ma saan neid ise üllatada ja hakata ise sellest rääkima, et raha ei ole ja raha tuleb kuskilt tekitada,» märkis ka Ligi, et sel teemal tuli initsiatiiv temalt.

«Ma julgen öelda seda, et me pigem leidsime rohkem üksmeelt kui arusaamatust. Me saime kinnituse sellele, et haridusminister soovib õpetajate eest seista ja vajadusel ka leida vajalikke vahendeid vastavalt võimalustele,» ütles Timakov Postimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles