Tallinki naistöötajad süüdistavad Madisoni oma kajutitesse tungimises

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuidas te naisena käituksite, kui olete just magama minemas ja teie laevakajutisse siseneb järeletehtud uksekaardiga mees, avaldades soovi teiega rääkida? Nii mitmel õhtul, ja lõpuks koorib end ka paljaks. Praegune parlamendiliige, Eesti Konservatiivsesse Rahvaerakonda (EKRE) kuuluv Jaak Madison käitus Tallinki laeval töötades oma naissoost kolleegidega just niimoodi.

«Esimene kord tegi see mulle nalja, sest olukord oli veider,» räägib üks kannatanu. «Kui see korduma hakkas, siis sain vihaseks ja viskasin Jaagu lõpuks kajutist välja. Tema ahistava käitumise pärast ma vahepeal isegi kartsin kajutisse magama minna.»

«See on väljamõeldis,» teatab parlamendi avatud uste päeval Postimehe kaamera ees usutletud Madison imestunult kulmu kergitades. «Ajakirjandus võiks teha midagi paremat, kui sellist mõttetut laimu fabritseerida.»

«Ma tõesti ei tahaks endise kolleegi Jaak Madisoni käitumist kommenteerida, aga väljamõeldis või fantaasia see meie poolt kindlasti ei ole,» kinnitab teinegi kannatanu. «Kahjuks selline sündmus leidis aset.»

Tõepoolest, laim on välistatud. Tegu pole sõna-sõna-vastu-olukorraga, vaid enamaga. Postimehe poolt Eestist ja välismaal üles otsitud naisi on rohkem kui kaks ja me ei avalda neist ühegi nime. Nad ei tööta enam Tallinkis, vaid teevad karjääri mujal.

Väljakujunenud käitumismuster

Madisoni «ebatavalisest» käitumisest nad omal algatusel avalikkusele rääkima ei kiirustanud. «Tegelikult ei tahaks ma sellest väga teile rääkida, sest Jaagul on praegu niigi pahandusi,» põhjendab üks kannatanu. Ainuüksi see lause välistab tema jutus kättemaksu motiivi.

Postimees asus asja uurima omal käel, olles saanud selle kohta veidi infot. Viimastel nädalatel üles otsitud kannatanute ütlustest selgub, et neidude kajutikaartide kopeerimine ja sinna loata sisenemine võiski olla Madisoni käitumismuster.

Nagu üks Madisoniga koos reisilaeva Baltic Queen infoletis töötanud neiu väitis, olnud noormehel «püsiv huvi» nädalavahetusteks laevakauplustesse reklaamitööd tegema tulnud naissoost promootorite vastu.

Tallinkis isegi promootorina karjääri alustanud – väidetavalt õllealuste müügiga kuus laevafirma palku silmas pidades sensatsioonilised 20 000 krooni teeninud – Madisoni huvis noorte naiste vastu poleks iseenesest midagi taunitavat, kui sellega poleks kaasnenud ametivolituste ärakasutamine ja neidude kajutikaartide kopeerimine.

Kannatanud neiud toona tööandjale kaebama ei läinud. Üks neist toob põhjuseks Madisoni lähedaste keeruka majandusliku seisu, mis poja töökaotuse tõttu muutunuks veelgi halvemaks.

Teine nimetab põhjusena usaldamatust Tallinki juhtkonna vastu. «Põhjus, miks me ahistamisest ja omavoliliselt kajutisse sisenemisest laevafirmale ei teatanud, on lihtne: Tallinki laevadel ei tööta just kõige pädevamad osakonnajuhid,» väidab ta.

Seetõttu polnud Tallinki juhtkonnal toimunust vähimatki aimu. Jutud Madisoni ebatervest käitumisest levisid laevas vaid lähimate kolleegide vahel. Kui üks neist Madisoni käest otse küsis, miks too järeletehtud kajutikaardiga üht parajasti magama sättinud neiut ahistama läks, vastas Madison, et neiu kujutavat endale asju ette.

Rääkis poliitikast

Tõe huvides olgu öeldud, et Madisoni käitumine jäi lihtsalt moraalseks ahistamiseks. Kajutisse pääsenuna alustanud ta üldjuhul vestlust oma huvist poliitika vastu või kõnelnud lihtsalt tühjast-tähjast. Hiljem läks ta siiski konkreetsemaks: kooris end aluspesuni riidest lahti ning avaldas soovi vestluspartneri kaissu pugeda.

Kannatanute sõnul lõppesid need delikaatsed olukorrad Madisonile kajutist välja juhatamisega. Ühe kannatanu väitel olevat üks toonane meeskolleeg tulnud temalt hiljem uurima, kas Jaagu väide, nagu oleks ta neiule «ära pannud», on ikka tõsi. See on seni ainus viide suurustlevale käitumisele.

Üldjuhul käitus Madison teda huvitanud reklaamineiudega kajutis viisakalt.

Tallink nimetab Madisoni sellist käitumist lubamatuks ja kinnitab, et selle teguviisi avalikuks tulek tähendanuks noormehele kohest töökohakaotust. «Meil on kahju, et kannatanud meilt abi ei otsinud,» ütleb börsifirma kommunikatsioonijuht Luulea Lääne.

EKRE esimees Mart Helme Madisoni toonases käitumises probleemi ei näe. «Lõpetage poisi kiusamine ära,» teatas Helme eile parlamendi valges saalis Postimehe ajakirjanikele. «Kirjutage päris uudiseid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles